Osijek
PROIZVELI 337 TONA VIŠE NEGO ŠTO JE BILO DOPUŠTENO

Biljci ne odvajaju dovoljno otpada: Za višak smeća platili 50.000 kn
Objavljeno 11. siječnja, 2022.
Iako je Općina Bilje među prvima u Hrvatskoj osigurala stanovnicima posude za odvajanje otpada i kompostere, a ima i svoje reciklažno dvorište, sve u namjeri da smanji količinu otpada, odnosno oporabivog otpada u komunalnome, općinska je uprava zaprimila neželjenu "novogodišnju čestitku" koja će općinski proračun koštati pedeset tisuća kuna. Naime, Općina je zaprimila Rješenje o plaćanju poticajne naknade za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada prema kojemu je do 26. siječnja dužna platiti 50.600 kuna jer su stanovnici proizveli približno 337 tona više miješanog komunalnog otpada nego što je to bilo dopušteno prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom.

- Ukupno je proizvedeno 1.084,1100 tona komunalnog otpada od čega čak 966,1200 tona miješanog komunalnog otpada koji je odložen na odlagalište dok je samo 117,9900 tona otpada predano kao razvrstani reciklažni otpad. Omogućili smo razvrstavanje otpada i njegovo recikliranje da bi se smanjile količine miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalištu za koje se plaćaju kazne. Zahvaljujem savjesnim stanovnicima koji uistinu razvrstavaju otpad na kućnom pragu i reciklažnom dvorištu, no, očito, dio nas je sumještana doveo do toga da moramo plaćati ovako visoke kazne iako smo se trudili potaknuti ih na razvrstavanje i recikliranje uz odvoz glomaznog otpada. Sada koristim priliku da se ispričam onim potrebitim stanovnicima općine Bilje kojima smo se trudili uvijek pomoći, ali nažalost zbog neosjetljivosti i nesavjesnosti nekih naših stanovnika nećemo im moći pomoću u istoj mjeri kao prijašnjih godina jer moramo plaćati tuđi nemar - pojašnjava načelnik Željko Cickaj.

Situacija s visinom poticajne naknade, odnosno kazne Općini Bilje, iz godine u godinu se pogoršava - za 2019. godinu naknada je iznosila 34.494 kune.

- Kako na njezino smanjenje ne može utjecati Općina Bilje, već samo svijest i djelovanje svih stanovnika, bio sam prisiljen obratiti se sumještanima javno. Jer već sada smo svjesni da ćemo najvjerojatnije dobiti još veću kaznu za 2021. Stoga još jednom pozivam stanovnike da razvrstavaju otpad u 2022. i tako se svi zajedno osiguramo da ne plaćamo nepotrebne kazne. Jer za 50.000 kuna koje idu Fondu za zaštitu okoliša mogli smo pomoći opremiti 50 novorođenčadi ili nagraditi stipendijama 12 srednjoškolaca ili šest studenata. To je novac iz proračuna u koji svi uplaćujemo - apelira načelnik. D. Pejić
Cickaj apelira na one koji ne recikliraju i ne odvajaju otpad da u ovoj godini budu ekološki osvješteniji

337

tona proizveli su više miješanog komunalnog otpada Biljci nego što je to bilo dopušteno

Možda ste propustili...

UČENICI “RUĐERICE” IZLAŽU U GISKO-U

Umjetna inteligencija u srednjoškolskoj lektiri

UZ STRUČNO VODSTVO RAMONE ANE DAVIDOVIĆ

Šetali se i upoznali osječke divove

MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA NA LIJEVOJ OBALI

Prvosvibanjsko druženje uz grah, roštilj i dobro društvo

Najčitanije iz rubrike