Sport
AUSTRALSKI SUD ODLUČIO

Đoković dobio vizu
Objavljeno 10. siječnja, 2022.

Vezani članci

NEODGOVORNOST BEZ GRANICA

Bio zaražen i hodao među ljudima

Novak Đoković dobio je vizu za ulazak u Australiju. Nakon rasprave koja je počela točno u ponoć po hrvatskom vremenu i trajala oko sedam sati, sudac Saveznog suda u Melbourneu Anthony Kelly presudio je u korist Đokovića da može ostati na australskom tlu i igrati na prvom Grand Slamu sezone zbog čega je prvi tenisač svijeta i došao u Melbourne. No dobijanje vize od suda ne znači siguran ostanak u Australiji, jer ministar za imigraciju Alex Hawke može osobno odlučiti da će Đokovića deportira iz zemlje i tako cijeli sudski proces pada u vodu. Naime, prema australskim zakonima, ministar za imigraciju iznad je suda po pitanju odluke o deportaciji.

Saga oko Novaka Đokovića koja se pretvorila u meksičku sapunicu počela je sredinom prošlog tjedna kada je svjetski broj jedan stigao u Australiju, koja na svoje tlo ne pušta ljude koji nisu cijepljeni. Novak je poznati antivakser koji nije primio cjepivo, ali želio je ući u tu zemlju na temelju posebnog "medicinskog izuzeća". Kako njegov tim nije ispravo ispunio formulare, Novak je zadržan na aerodromu, a potom prebačen u hotel za migrante gdje je čekao odluku na žalbu svojih odvijetnika o ukidanju vize. I u ponedjeljak je sud odlučio u njegoviu korist, iako je Novak lagao Australcima. Njegovi odvjetnici tvrde da je on posebno izuzeće dobio na temelju dokumenta koji dokazuje da je 16. prosinca bio zaražen koronom, odnosno da ju je prebolio i da zbog toga može ući u Australiju. No Đoković je tog 16. pa i danima poslije viđan u javnosti, između ostalog snimljen je u društvu djece kojoj je dijelio pehare i darove, a na fotografijama se vidi da ne drži distancu i ne nosi masku. Usto, francuski L‘Equipe je objavio fotografiju Đokovića u svojoj redakciji u kojoj je Srbin bio 18. prosinca na snimanju jednog editorijala, a tom prilikom nikome nije rekao da je pozitivan.

Sudac je presudu donio najviše na temelju toga što se Novakova obrana pozivala na nepravilnu proceduru kod ulaska u Australiju, naveli su kako mu nitko nije dao da se savjetuje s odvjetnicima dok je bio u zračnoj luci, te kako su mu iz organizacije Australian Opena poručili da neće imati nikakvih problema s dolaskom na njihov turnir s obzirom na medicinsko izuzeće.

Puno je muljaže u slučaju antivaksera Đokovića, no prvi tenisač svijeta neće biti deportiran iz Australije ako ministar Alex Hawke ne odluči drugačije.

Ivana Liović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike