Tehno
TEST: PHILIPS SAMI TULJAN INHALATOR

Inhalator poput igračke tekućinu trenutačno pretvara u aerosol
Objavljeno 7. siječnja, 2022.
Želite li najbolje svome djetetu, ali i sebi, kupnja inhalatora itekako je uputna

Sezona respiratornih tegoba je tu, a s njima i problemi koje donose ove tegobe, međutim, veliku pomoć u lakšem prebolijevanju nude inhalatori.



Ako ste osoba s respiratornim problemima, tada vam zasigurno nije potrebno predstavljati prednosti korištenja inhalatora. Kod osoba s takvim problemima oni su gotovo dio svakodnevice. Međutim, ako ste roditelj i želite li samo najbolje svome djetetu, ali i vama samima i cijeloj obitelji uopće, tada je kupnja inhalatora itekako uputna, a takav savjet zasigurno će vam dati i vaš obiteljski liječnik ili pedijatar.

Prednosti inhalacije


Za one kojima su inhalatori nepoznanica, u najkraćem riječ je o medicinskim uređajima koji tekućinu pretvaraju u aerosol koji potom udišemo, tj. inhaliramo. Postoji nekoliko različitih načina na koji inhalatori to postižu, no najčešće kao i Philips Sami Tuljan inhalator koji smo dobili priliku testirati to postižu s pomoću kompresora. Ako se pitate zašto bismo se uopće podvrgnuli inhaliranju, odgovor nije teško pronaći. U medicini inhaliranje je standardni postupak kojim se ubrzava primjena određenog lijeka, odnosno određene terapije, posebno kod respiratornih problema kakvi su astma, bronhitis, ali i prehlade, viroze, gripa i sl. Velika površina pluća i njihova dobra prokrvljenost prepoznati su u medici za brzu apsorpciju lijeka i djelovanje koje uvelike nadmašuje druge oblike primjene lijeka, poput oralnog uzimanja. No, čak i ako nemate respiratornih problema i nemate potrebe za uzimanjem lijekova inhaliranjem, imati inhalator, kako smo u uvodu rekli, itekako je dobro. Umjesto lijekova dovoljno je u inhalator staviti nekoliko mililitara fiziološke otopine i spremni ste. Inhaliranje će blagotvorno djelovati na sluznicu, povećati prokrvljenost krvnih žila i širiti pore tako da se sluznica može lakše očistiti od virusa i toksina. Ponavljanjem inhalacije i nekoliko puta na dan uvelike ćemo pomoći djetetu, ali i odraslima koje zadesi prehlada ili gripa. Iako postupak inhaliranja neće odmah izliječiti prehladu, inhaliranje će uvelike olakšati disanje i ubrzati oporavak, a to je ono što želimo postići, posebice kada imamo malu djecu ili bebe.

Sami Tuljan



Ako ste ikada imali priliku vidjeti inhalator u bolnici ili u nekoj drugoj ustanovi, tada ste vidjeli pomalo neugledne uređaje iz kojih osim strujnog kabela ide i cjevčica koja komprimiranim zrakom raspršuje tekućinu u aerosol koji pacijent udiše. Iako je odraslima taj postupak relativno lako objasniti, djeci on može biti itekako stresan i odbojan. Kako bi tome doskočio, Philips je kreirao Sami Tuljan inhalator. Kako mu i ime govori, ovaj inhalator stiže u obliku veselog simpatičnog tuljana. Sam kompresor, tj. glavna jedinica, djeci će djelovati poput igračke, a kao takav Philips Sami Tuljan inhalator neće biti odbojan, nego upravo suprotno – privlačan. Iako veselog izgleda, Philips Sami Tuljan inhalator je itekako "opak", moćan uređaj. Philips Sami Tuljan stiže s crijevom za transport komprimiranog zraka, raspršivačem, nastavkom za udisanje kroz usta te dječjom maskom za udisanje kroz nos. Uređaj je kroz samo minutu spreman za rad, a veliku pohvalu zaslužuju njegove performanse. Izuzetno je moćan i tekućinu trenutačno pretvara u aerosol. Prosječna doza od 2,5 ml fiziološke otopine bit će za samo nekoliko minuta pretvorena u aerosol. Upravo ta brzina rada uz domišljati izgled bit će zanimljiva djeci jer tek što se smjeste i zabave, terapija će biti gotova. Osim za djecu, Philips Sami Tuljan inhalator jednako je sposoban za primjenu i na odraslima, stoga, garantirano, voljet će ga cijela obitelj. Nakon uporabe dovoljno je inhalator povremeno počistiti, a dijelove koji su u izravnom kontaktu dezinficirati. Uz ovaj inhalator dobiva se i pet rezervnih filtara koji su potrebni prilikom redovnog održavanja, a ostali zamjenski dijelovi kao što su crijevo, raspršivač, dječja maska i maska za odrasle mogu se kupiti u ljekarnama po pristupačnim cijenama. Za kraj spomenimo i cijenu od samo 500 kuna koja, uza sve odlike, stavlja Philips Sami Tuljan inhalator kao obvezni dio svačije kućne ljekarne.

Marin REŽIĆ
Najčitanije iz rubrike