Tehno
TEST: LG TONE FREE FP8

Bežične slušalice uklanjaju i bakterije
Objavljeno 19. studenog, 2021.
UV svjetla će za deset minuta dezinficirati slušalice, što omogućuje održavanje visoke razine higijene

Tržište potpuno bežičnih slušalica (TWS - True Wireless Stereo) gotovo je u potpunosti s tržišta istisnulo sve druge izvedbe slušalica.



Gotovo isključivo fokus svih proizvođača je na potpuno bežičnim slušalicama, dok sve druge opcije, iako naravno postoje, svoje kupce traže u nišama. Takvi su, primjerice gameri, ili entuzijasti. Velik broj kupaca stoga traži i kupuje isključivo potpuno bežične slušalice, a njihova ponuda toliko je velika da je kupcu teško odlučiti se za najbolje. Iako najbolje teško da postoje, ipak postoje modeli koje možemo među njih svrstati, a LG TONE Free FP8 su zasigurno jedne od tih.

Malo veći brat


S potpuno bežičnim slušalicama iz LG-ja susreli smo se prvi put prošle godine s modelom LG TONE Free FN6. Naš osvrt smo nakon povećeg testiranja objavili početkom godine i, kako se moglo zaključiti, LG nas je ugodno iznenadio. Slušalice su nas vrlo ugodno iznenadile. Sve je bilo za pohvalu od izgleda, nošenja, zvuka, ali ipak uz poneku zamjerku u obliku slabijih performansi s niskim tonovima, a slušalice nisu imale ni aktivno uklanjanje buke. Nakon što smo dobili novi model LG TONE Free FP8 na test, već s pogledom na mogućnosti uvidjeli smo poboljšanja upravo u tim segmentima koji su nam kod prošlog modela ipak bili malo zakinuti. Stoga, pred LG TONE Free FP8 stavljamo visoka očekivanja. Slušalice su nam na test stigle u elegantnoj bijeloj boji. Dostupne su još u boji šampanjca i kao crne. Kutijica za pospremanje i punjenje slušalica djeluje odlično. Malo je deblja i veća od FN6 modela, no i dalje je jedna od najboljih na tržištu u pogledu kompaktnosti. Zarazno je njezino otvaranje i zatvaranje, a baršunasti osjećaj pod prstima neće vam dati tako lako ispusti ovu kutijicu. Na kutijici imamo USB-C priključak za punjenje, a valja dodati kako je podržano i bežično punjenje, pa ako kao i mi imate naviku koristiti bežične punjače, kabel gotovo nikada niti nećete povezati. Na kutijici su dva signalna svjetla. Prvo je dakako ono koje signalizira stanje napunjenosti baterije (zelena, narančasta i crvena boja svjetla sukladno stanju baterije) te posebna lampica UVnano. Kao i prošli model koji smo testirali, tako i FP8 ima ugrađeno UV svijetlo unutar kutijice. Naime, ovo svjetlo nije samo ukras, nego je riječ o UV svijetlu koje ovdje ima higijensku ulogu. Uz pomoć UV svjetla i samo deset minuta LG TONE Free FP8 slušalice bit će dezinficirane (LG jamči ubijanje do 99,9 % bakterija na silikonskim završecima slušalica). Imate li običaj s nekim podijeliti slušalice, uz LG Tone Free to ćete napraviti na higijenski ispravan način.

Nadogradnja


Otvaranjem kutijice LG ponosno ističe suradnju s tvrtkom Meridian koja je kod LG-ja zaslužna za poboljšanje zvuka. Same slušalice djeluje ozbiljno, a izgled je spram slabijih modela značajno drugačiji. Ovdje se vidi kako su zvučničke jedinice i ostala oprema zahtijevali više mjesta. Unatoč većoj dimenziji slušalica, LG TONE Free FP8 odlično leže u uhu, a oblikom savršeno sjedaju u ušku. Kao i kod svih drugih modela najbolje bi bilo slušalice isprobati, ako imate mogućnost, jer samo tada možete biti 100 % sigurni kako vam pojedini model odgovara. Meridian je u ove slušalice ugradio koješta, a valja spomenuti tehnologiju HSP. Riječ je o vodećoj značajki iz tvrtke Meridian, a koja simulira iskustvo slušanja stvarnih zvučnika. Osim ove tehnologije, slušalice nude i 3D prostorno proširenje koje djeluje uvjerljivo i nudi imerzivno iskustvo. Nama su se posebno dopale i značajno unaprijeđene performanse u donjem frekvencijskom spektru. Slušalice sada nude i snažan bas. Bitna stavka koja nam je do sada nedostajala konačno je tu. Naravno, riječ je o aktivnom uklanjanju buke koje svoj posao radi odlično. Svaka je slušalica opremljena s čak tri mikrofona kako bi telefoniranje, ali i uklanjanje buke bili uspješni.

Za kraj valja spomenuti autonomiju. Slušalice LG TONE Free sada omogućavaju 24 sata reprodukcije jednim punjenjem. Deset sati sa slušalicama i dodatnih 14 sati u kutijici za punjenje, a tu je i mogućnost brzog punjena. Sve u svemu, iako je najbolje slušalice gotovo nemoguće naći, LG je s modelom FP8 stigao jako blizu toga.


Marin Režić
Svaka je slušalica opremljena s čak tri mikrofona kako bi telefoniranje i uklanjanje buke bili uspješni

Najčitanije iz rubrike