Tehno
TEST: HUAWEI FREEBUDS 4

Zlatna sredina - slušalice za vrhunsko uživanje u glazbi
Objavljeno 1. listopada, 2021.
Nakon vađenja iz kutijice otkrivaju duguljast vrat te open-fit način nošenja

Na test su nam stigle potpuno bežične slušalice Huawei FreeBuds 4 koje su smještene u sredini između modela FreeBuds 4i i FreeBuds Pro slušalica.



Ove godine već smo bili dobili priliku testirati Huawei FreeBuds 4i koje su nas u mnogočemu ugodno iznenadile. Sada smo dobili priliku isprobati Huawei FreeBuds 4, nešto napredniji model koji donosi promijenjen izgled kutijice za pospremanje i punjenje, mogućnost bežičnog punjenja te kvalitetniji zvuk zahvaljujući većim zvučničkim jedinicama.

Open-fit forma


Huawei FreeBuds 4 stižu u majušnom pakiranju u kojemu pronalazimo osnovno – kabel za punjenje, kutijicu za pospremanje i punjenje slušalica te same slušalice. Kutijica za punjenje u odnosu prema modelu 4i sada je pravilnog kružnog oblika. I dalje su slušalice jedne od izgledom najprivlačnijih na tržištu. Kompaktne dimenzije i praktičnost koju dobivamo s njom tome su najzaslužniji. Same slušalice nakon vađenja iz kutijice otkrivaju iznimno duguljast vrat te zanimljiv open-fit način nošenja. Naime, za razliku od klasičnih in-ear slušalica koje svojim silikonskim nastavkom ulaze u sam ušni kanal, open-fit slušalice samo se naslanjaju na ušni kanal. Prednost takvog nošenja slušalica je u tome što ih je u nekim situacijama puno ugodnije nositi. Neke od takvih situacija su one fizički zahtjevnije poput sportskih aktivnosti ili vježbanja prilikom kojih se intenzivno znojimo. S druge strane, mana je da takve slušalice nisu za svakoga. Nekome će savršeno ležati, a nekome ostavljati dojam kao da ispadaju, odnosno "ne sjede" dobro. Mi takvih problema nismo imali, no svakako je preporučljivo, ako imate priliku, naravno, slušalice isprobati prije kupnje. Slušalice su odmah nakon vađenja iz kutije spremne za povezivanje s pametnim telefonom. Prije korištenja preporučljivo je instalirati aplikaciju Huawei AI Life, kojom upravljamo slušalicama, instaliramo ažuriranja i drugo.

Bogatiji zvuk


Jednom povezane s pametnim telefonom, Huawei FreeBuds 4 spremne su vam pružiti vrhunsko uživanje u glazbi. Za razliku od modela Huawei FreeBuds 4i, slušalice Huawei FreeBuds 4 imaju ugrađenu veću zvučničku jedinicu (14,3 mm prema 10 mm). S većom jedinicom u pravilu stiže i bolji, bogatiji zvuk, pa ni ovdje to nije iznimka. Bogatiji tonovi posebno su osjetni pri srednjoj jačini glasnoće, a najizraženiji su, očekivano, pri niskim i srednjim frekvencijama. Iako je kod open-fit slušalica ponekad izazovno postići visoku kvalitetu zvuka, Huawei ističe kako se kod FreeBuds 4 slušalica zvuk prilagođava uhu vlasnika te se time postižu najbolje performanse. Kako bi zvuk ostao čist i lišen okolnih tonova, brine se aktivno poništenje buke, odnosno ANC (Active Noise Cancellation). Pomalo neobično je to što kod FreeBuds 4 poništenje buke može biti samo isključeno ili uključeno. Naime, nedostaje treći mod rada kao kod modela 4i koji propušta neke bitne zvukove izvana (primjerice truba automobila ili sirena hitne pomoći). Svojevrsno opravdanje zašto je kod skupljeg modela to izostavljeno možemo naći u tome što open-fit slušalice imaju lošiju pasivnu izolaciju vanjske buke nego in-ear slušalica, pa se možda računalo i s tim. Slušalice su osjetljive na dodir, pa tako tapkanje po njima omogućava pauziranje, javljanje na poziv i slično.

Što se tiče autonomije, ona je za razliku od modela 4i drastično niža pa tako iznosi četiri sata po punim slušalicama, za razliku od 10 sati kod modela 4i. To je donekle kompenzirano brzim punjenjem koje obećava 2,5 sati autonomije uz samo 15 minuta punjenja. Ukupno vrijeme autonomije uz pune baterije na kutijici za punjenje je pak jednako kod oba modela i iznosi 22 sata. Punjenje kutijice za pospremanje može se obaviti s pomoću kabela, ali i bežično s pomoću uobičajenih bežičnih punjača. Preporučena cijena za Huawei FreeBuds 4 je 1200 kuna. Činjenicu kako je cijena dvostruko viša od 4i modela Huawei FreeBuds 4 opravdava boljim zvukom, bežičnim punjenjem i open-fit formom, pa ako su vam oni u fokusu - Huawei FreeBuds 4 čine se kao dobar odabir.


Marin REŽIĆ
Preporučena cijena za Huawei FreeBuds 4 je 1200 kuna

Slušalice su osjetljive na dodir, pa tako tapkanje po njima omogućava pauziranje, javljanje na poziv

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike