Sport
EUROPA OŠTRO PROTIV SP-A SVAKE DVIJE GODINE

Ono što planira FIFA nema logike
Objavljeno 24. rujna, 2021.


Europska komisija izrazila je zabrinutost zbog plana Međunarodne nogometne federacije (FIFA) da se Svjetsko prvenstvo organizira svake dvije godine. Dopredsjednik Europske komisije za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas podržao je predsjednika Europske nogometne federacije (UEFA) Aleksandra Čeferina u sporu s FIFA-om.

- Potpuno se slažem sa sumnjama nacionalnih europskih nogometnih saveza u mogućnost održavanja Svjetskog prvenstva svake dvije godine. Europa je globalni epicentar nogometa i naša je dužnost održavati model koji poštuje interese navijača, dobrobit igrača i opću logiku svjetskog sportskog kalendara, a ne samo komercijalne interese - rekao je Schinas, prenosi portal Politico.

Oglasio se i Tomasz Frankowski, supredsjedatelj sportske skupine Parlamenta i bivši profesionalni nogometaš, koji je kazao kako bi sa SP-om svake dvije godine postojao ozbiljan rizik za zdravlje igrača, prisiljenih sudjelovati na ljetnim natjecanjima visokog intenziteta svake godine.

Intervencija Komisije dolazi u trenutku kada FIFA priprema studiju izvedivosti World Cupa svake dvije godine, umjesto dosadašnjeg modela, kada se najveći svjetski nogometni turnir održava svake četiri godine.

FIFA-in plan, koji je prvotno predložila Saudijska Arabija, a iza kojeg stoji francuska nogometna legenda Arsene Wenger, ima podršku nacionalnih saveza u Africi i Aziji, međutim UEFA i Južnoamerički nogometni savez tome se protive.


Ivana Liović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike