Svijet
KOSOVO I SRBIJA

Napetosti na granici zbog registracija
Objavljeno 21. rujna, 2021.
Nezadovoljni Srbi sa sjevera Kosova okupili su se na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak prosvjedujući zbog odluke prištinskih vlasti da uvedu recipročne mjere prema Srbiji i da sva vozila sa srpskim registracijskim pločicama pri ulasku na Kosovo moraju staviti probne kosovske pločice.

Okupljenim grđanima na granici pridružili su se i predstavnci Srpske liste, koji su zatražili od Beograda i međunarodne zajednice da im pomogne u rješavanju tog problema. Kako su javljali srpski mediji, u ponedjeljak je na granici Kosova sa Srbijom bilo blokirano 9500 vozila Srba. "Pozivamo naše građane da budu suzdržani i ne nasjedaju na provokacije jer ovo jest provokacija Prištine, pretpostavljamo da bi se Srbima ograničila sloboda kretanja oduzimanjem registracijskih pločica iz Srbije", oglasio se lokalni srpski političar Simić.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da uspostavljanje reciprociteta i postavljanje privremenih kosovskih pločica na automobile sa srpskim oznakama nije želja Kosova, već nametanje Srbije, podsećajući da Srbija 10 godina naplaćuje slične pločice građanima s Kosova. Glasnogovornik EU-a Peter Stano pozvao je Beograd i Prištinu da odmah smanje napetosti i da se "suzdrže od jednostranih poteza". "Pozivamo obje strane da se svim pitanjima bave dijalogom u Bruxellesu i da ga koriste kao platformu za rješavanje svih otvorenih pitanja", rekao je. M.F.
Najčitanije iz rubrike