Svijet
IRAN I IZRAEL

Cameron i Baerbock u Jeruzalemu pozvali Izrael na suzdržanost
Objavljeno 17. travnja, 2024.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron i njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock sastali su se u srijedu u Jeruzalemu s izraelskim čelnicima da bi izrazili solidarnost nakon iranskog napada i pozvali ih na odmjeren odgovor kako bi se izbjegla eskalacija napetosti.Dvanaest dana nakon izraelskog napada na iranski konzulat u sirijskom glavnom gradu Damasku, pri čemu je ubijeno sedam iranskih vojnika, među kojima tri generala, Iran je u subotu navečer uzvratio napadom na izraelski teritorij bespilotnim letjelicama i projektilima. Riječ je o prvome dosad uopće izvedenom napadu na Izrael s iranskog teritorija. Iran je otprije upozorio da će doći do napada s ciljem odmazde za napad u Damasku.David Cameron i Annalena Baerbock prvi su strani diplomati koji su doputovali u Izrael nakon napada bez presedana na Iran. Prvo su razgovarali s predsjednikom države Isaacom Herzogom, koji je preko platforme X pozvao “cijeli svijet” da “se odlučno angažira protiv prijetnje koju čini iranski režim, a taj režim nastoji potkopati stabilnost u cijeloj regiji”. Razgovarali su i sa svojim izraelskim kolegom, Israelom Katzom. Cameron je britanskoj televiziji rekao kako želi da zemlje članice G7 uvedu “koordinirane sankcije” protiv Irana te je tu zemlju optužio da stoji iza “toliko zlonamjernih aktivnosti” u regiji

 

Netanyahu: Izrael sam odlučuje o odgovoru na iranski napad

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je britanskom ministru vanjskih poslova Davidu Cameronu da će Izrael "samostalno odlučiti" kako će odgovoriti na iranski napad.

Netanyahu je rekao da će njegova vlada "učiniti sve što je potrebno da se obrani". Britanska vlada nadala da će razgovori pomoći da se spriječi eskalacija, prenosi BBC.

Netanyahu je više puta obećao da će uzvratiti na neviđeni iranski napad raketama i bespilotnim letjelicama na Izrael ovog vikenda.

Cameron mu je rekao da svaki odgovor treba biti "pametan" i ograničen. Nakon sastanka s Netanyahuom u Jeruzalemu, Cameron je rekao novinarima da je došao kako bi "pokazao solidarnost" nakon "užasnog" napada Irana.

"Nadamo se da će sve što Izrael učini biti ograničeno, ciljano i što je moguće pametnije", nastavio je.

"Nikome nije u interesu eskalacija i to je ono što sam vrlo jasno rekao svim ljudima s kojima sam razgovarao ovdje u Izraelu", dodao je Cameron.

Izraelski premijer je poručio nakon sastanka da Izrael samostalno donosi odluke.

"Želim jasno reći - sami ćemo donositi odluke, a Država Izrael će učiniti sve što je potrebno da se obrani."

Netanyahuova izjava učvrstit će uvjerenje u zapadnim prijestolnicama da je Izrael spreman uzvratiti Iranu.

Cameron će kasnije otputovati na sastanak ministara G7 u Italiju gdje će se zalagati za koordinirane sankcije Iranu.

Ranije je optužio Teheran da "stoji iza toliko zloćudnih aktivnosti" na Bliskom istoku i pozvao druge zemlje da poduzmu mjere za ograničavanje utjecaja Irana.

SAD i Europska unija razmatraju daljnje sankcije, a Izrael poziva svoje saveznike da Korpus iranske Revolucionarne garde (IRGC), glavnu vojnu, političku i gospodarsku silu u Iranu, proglase terorističkom organizacijom. H

Najčitanije iz rubrike