Sport
ATLETSKA SVJETSKA ELITA UŽIVALA U HRVATSKOJ METROPOLI

"Hanžek" je u 71. izdanju napokon dočekao svjetski rekord, u disku Perković bez "jubilarke"
Objavljeno 16. rujna, 2021.


Kada nešto traje više od sedam desetljeća, jasno je da vrijedi. Atletski miting u hrvatskoj metropoli ponovo je ispunio najviša očekivanja, 71. izdanje Memorijala Boris Hanžeković - Continental Tour Gold donio je nastupe svjetskih imena, a to u pravilu znači da su i rezultati bili vrhunski.

Tako je napokon "Hanžek" dočekao i premijerni svjetski rekord. Istrčala ga je Francine Niyonsaba iz Burundija na 2000 metara (5:43.43). Nije to olimpijska disciplina, ne trči se na najvećim smotrama, ali nije bila mrska nekima od najvećih srednjoprugašica, tako su je, među ostalima, trčale Sonia O‘Sullivan, Maricica Puica, Tatjana Kazankina, Zola Budd... U to društvo pripada i Niyonsaba, koja je bivša svjetska i olimpijska doprvakinja na 800 metara. Dosadašnji rekord držala je Etiopljanka Genzebe Dibaba, koja je 2017. u španjolskom Sabadellu trčala 5:23.75. U rušenju rekorda pomogla je i naša Maja Pačarić, koja je bila "zec" u prvom dijelu utrke. Uz svjetski rekord pala su i četiri rekorda mitinga. Kod ateltičara novi najbolji rezultati na Savi na 400 m i u skoku s motkom te na 200 m i u troskoku kod žena.

Christine Mboma (Namibija) 200 m istrčala je za 22.04, što je 31 desetinku brže od Alyson Felix 2012. godine. Jamajčanka Shanieka Ricketts u troskoku je dosegnula 14,77 m, Kubanka Mabel Gay 009. skočila je 19 cm kraće. U muškom skoku s motkom Amerikanac KC Lightfoot slavio je sa 5,87 m, dosadašnji rekord držao je Rus Timur Morgunov (5,76 metara). U toj disciplini nastupio je i član Slavonije-Žito, osječki motkaš Ivan Horvat preletio je letvicu na 5,42, što je bio osmi rezultat. Pao je i najbolji rezultat u bacanju kugle, disciplini koja je uvertira u "Hanžek". Riječ je o 7. Memorijalu Ivana Ivančića, gdje je aktualni olimpijski pobjednik i svjetski rekorder, Amerikanac Ryan Crouser, kuglu hitnuo na 22.84 metra. Američko slavlje gledali smo u memorijalnoj utrci "Boris Hanžeković" na 110 metara s preponama, Devon Allen istračo je osobni rekord i drugi rezultat sezone (12.99). Pozornost je privukao ženski disk, gdje je također slavila pobjednica iz Tokija. Valerie Allman prekinula je i kod kuće dominaciju Sandre Perković, koja je sedam puta uzastopno, a devet puta ukupno, bila bez premca na svom terenu. Amerikanka je slavila s hitcem 69,63, a Perković je druga sa 66,48.

Osim Horvata atmosferu u Zagrebu od članova AK Slavonija-Žito u glavnom dijelu programa osjetio je i Lovro Nedeljković na 3000 m sa zaprekama (10. mjesto, 9:13.55), a u nacionalnoj konkurenciji druga mjesta osvojili su Luka Jakobović na 100 m (11.13), Dominik Škorjanc na 400 m prepone (54.22) i skakačica u vis Sara Aščić (1,78), a Franko Salaj bio je četvrti na "stotki" (11.38).


Nino Benčina
Možda ste propustili...

SAVATE PRVENSTVO HRVATSKE

HUS-u četiri medalje

KICKBOXING PH U DISCIPLINI LOW KICK

U dvorani Jug se bori i svjetski prvak

Najčitanije iz rubrike