Svijet
PROCES DIGITALIZACIJE

Europa zaostaje za SAD-om i Kinom
Objavljeno 11. rujna, 2021.

Europska unija i Hrvatska trebaju iskoristiti goleme mogućnosti digitalnog tržišta i umjetne inteligencije jer je njihov utjecaj na konkurentnost velik. Ključno je, međutim, kako će države članice osigurati zakonska rješenja, rečeno je na seminaru u Fažani koji je pod nazivom "Digitalizacija EU-a" organizirao Ured europskog parlamenta u Hrvatskoj.



Nalazimo se u četvrtoj industrijskoj revoluciji, a zeleno i digitalno glavne su teme novog saziva Europskog parlamenta, kazao je zastupnik Valter Flego. "Ključno je ne činiti stvari danas kako smo ih radili jučer i misliti da će biti bolje sutra. Od toga ne treba bježati i digitalizaciju treba iskoristiti kao prednost, pri čemu je glavno pitanje tko će brže i prije. Digitalizacija ulazi u baš sve segmente društva", poručio je.

Projekt "Digitalna EU" vrijedan je osam milijardi eura i samo je jedan od mnogih projekata kojima se želi ubrzati digitalizacija i podizanje digitalne konkurentnosti. Konstatirano je, međutim, kako u tom procesu Europa ne stoji najbolje, odnosno sporija je za brzinu ili dvije od Amerike, a još više od Kine. "Američki pristup otvoren je i liberalan, tržište radi i prodaje, a tek onda dolaze zakoni. Naš pristup je prvo regulirati čvrstim zakonima i zbog toga smo tu gdje jesmo, a da ne govorimo o Kini, gdje je jedna glava i milijun ruku", zaključio je Flego. Potpredsjednica Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju Hajdi Ćenan potvrdila je da europska start-up scena zaostaje za američkom i kineskom. "Regulativa dobro dođe da štiti neke naše vrijednosti, ali ako usporedimo brojeve, brojeve jednoroga - startupa koji vrijede milijardu dolara ili više, Amerika ima pet-šest puta takvih tvrtki više. Ne treba izmišljati toplu vodu jer postoje dobre zakonske regulative, koje samo treba preslikati na EU", kaže Ćenan. T.P.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike