Svijet
AFGANISTAN: SVAKI SKUP ODOBRAVA - VLAST

Talibani protiv prosvjeda
Objavljeno 10. rujna, 2021.
Nekoliko prosvjeda za slobodu otkazano je u Kabulu nakon što ih je zabranila nova talibanska vlada, koja pokušava učvrstiti svoju fundamentalističku vlast, što zapadne zemlje prate sa zabrinutošću. Ovih dana nekoliko skupova s više stotina sudionika za obranu slobode rastjerali su naoružani talibanski borci, u glavnom gradu Kabulu, u Mazar-i-Šarifu, Faizabadu i Heratu, gdje su dvije osobe ubijene, a nekoliko ih je ranjeno hitcima iz vatrenog oružja.

U srijedu navečer nova je vlada, imenovana dan prije, izdala uredbu kojom ministarstvo pravosuđa ubuduće mora odobriti svaki najavljeni skup, a takvih dosad nije bilo, kažu. Talibani su na tim skupovima udarali i uhitili desetke ljudi, prosvjednike i novinare, koje su tukli. U četvrtak ujutro na ulicama Kabula moglo se vidjeti puno više naoružanih talibanskih boraca nego prethodnih dana, među kojima i posebne snage u maskirnim odorama, koje su stajale na križanjima i na kontrolnim točkama nadzirući promet na glavnim prometnicama.

Dvjesto Amerikanaca i drugih inozemnih državljana koji su ostali u Afganistanu u četvrtak je napustilo tu državu zrakoplovima iz Kabula, nakon što je talibanska vlada pristala na njihovu evakuaciju. To je bio prvi međunarodni let iz kabulske zračne luke nakon što su talibani preuzeli vlast. H
Najčitanije iz rubrike