Osijek
I UZ BESPLATNE UDŽBENIKE

Prvi dan škole roditelje stoji barem 1000 kuna
Objavljeno 2. rujna, 2021.
Trošak je zapravo i nešto veći, no kako kaže jedna mama, novu bi odjeću ionako kad-tad kupili, pa taj izdatak i ne računa u trošak opremanja svoga prvašića. Mnogi su si roditelji to olakšali kupnjom izvan sezone, odnosno po akcijskim cijenama

Otkako generacije učenika nasljeđuju udžbenike prethodnih generacija, financijsko stanje roditelja svakako je bolje nego u vremenima kad su ih morali kupovati. Ostaje, doduše, kupnja radnih i običnih bilježnica i, naravno, školskoga pribora, a što neke roditelje baca u očaj, a drugi, u očekivanju da njihovo dijete prvi put zasjedne u školske klupe, s radošću dočekuju taj izdatak.



Kako mnogi roditelji u pravilu ozbiljnije shvaćaju polazak u školu od svoje djece, mnogi imaju želju da svome djetetu omoguće najbolje, a time nerijetko i (naj)skuplje. I dok roditelji paze na kvalitetu, djeci je obično važnije da su na torbama i bilježnicama trenutno popularni junaci iz crtanih filmova, serija ili videoigrica... I moramo se složiti da gotovo i nema trgovačkog centra ili bolje opremljene knjižare u kojima se ne može pronaći kako onaj jeftiniji školski pribor tako i onaj s "markom".

Jedna od majki koja je vodila računa kad i gdje kupiti školsku opremu i pribor, a istovremeno vodeći računa i o željama svoga sina je i Osječanka S. Š. (podatci poznati redakciji). Nju je opremanje njezina prvašića koštalo oko 900-tinjak kuna, što bi se i činilo teškim financijskim teretom da ona nije vodila računa o vremenu, pa i mjestu kupnje.

- Mi smo već davno počeli s pripremama, tako da nam se financijski trošak "razvodnio" na više mjeseci, pa je lakše. Još prije kupila sam ono najvažnije - školsku torbu. Ono što je mome sinu bilo važno je Minecraft, a ne je li torba anatomska ili ne. Stajala je 350 kuna jer je bila na akciji. Kako su na popisu knjiga nedostajale dvije radne bilježnice, i njih smo kupili, i to za 120 kuna, a uz to i omote i bilježnice za dodatnih stotinjak - priča majka prvašića koji je roditeljima ipak uštedio kupivši pernicu od svoga džeparca, i to još početkom godine. Roditelji su se ipak pobrinuli za patike koje su ih stajale dodatnih 200 kuna, no naša sugovornica kaže da su se upravo prije početka školske godine našli u problemu jer im je sin prerastao cjelokupnu jesensku odjeću. Valjalo je kupiti doslovno sve, "od glave do pete", za što su izdvojili 2000 kuna.

- Ionako bih mu morala kupiti odjeću, tako da taj trošak ne računam u trošak polaska u školu. Mislim da je dobro kupovati pomalo, pa je na kraju lakše podnijeti taj trošak - ispričala nam je.

U prvi će razred krenuti i kći Osječanke Ive K. koja će također na leđima nositi ruksak od oko 350 kuna, a majka kaže da je u ponudi bilo i onih skupljih. Dobila je i novu pernicu za 150, pribor za likovni odgoj za oko 200 kuna i to se, priča nam Iva, isplatilo kupiti u trgovačkom centru na akciji.

- U kutiji je sav mogući pribor za likovni. Bilježnice i omote naručila sam preko web-shopa, ali valjalo je kupiti i patike na kojima nisam željela štedjeti i izdvojila sam 300 kuna. Zacijelo sam dodatnih 700-tinjak kuna dala za nekoliko tajica, dugačkih majica, trenirke, a još slijedi i kupnja jesenske jakne. Znam da ih ima po 70-ak, ali željela sam joj priuštiti nešto skuplju - kaže Iva.

Izbor je velik, cijene su također vrlo različite i sve ovisi kako o željama prvašića tako i o kupovnoj moći roditelja. Naposljetku, kakvu god opremu imali, najvažnije je da dobro svladaju gradivo, steknu prijatelje i zavole školu.



Marija Mihelić
Dok roditelji gledaju kvalitetu, prvašićima je važnije da su na

torbama junaci iz

crtanih filmova

RAZLIKE U CIJENI
Školske torbe variraju od 150 pa do 500 kuna. Dvostruka pernica košta već od 49, a ima ih i po 180 kuna. Cijene bilježnica A4 formata kreću se od dvije kune do 14 kuna. Male bilježnice mogu se pronaći za kunu i pol pa sve do 10 kuna. Flomasteri koštaju od 17 pa do 60 kuna.

Možda ste propustili...

DAN SVETOG FLORIJANA OBILJEŽEN NA TRGU ANTE STARČEVIĆA

Dario (7): Kada odrastem, bit ću i ja vatrogasac!