Ekonomija
SUŠA NA SLAVONSKO-BARANJSKIM POLJIMA

Bez nove kiše usjevi bi mogli jako nastradati
Objavljeno 30. srpnja, 2021.
Kukuruz će još nekoliko dana izdržati sušno razdoblje, ali će onda trebati nove oborine. Najviše će podbaciti soja

Da nije bilo kiše, bez obzira na to što je pala u enormnim količinama, u Baranji i Slavoniji - ne bi bilo kukuruza, slikovito objašnjavaju slavonsko-baranjski ratari, ističući kako bi nova kiša za nekoliko dana, ne tako obilna, dobro došla svim usjevima.



Na slavonsko-baranjskim poljima u ovom trenutku najviše je kukuruza.

- Da nismo dobili ovu kišu koja, svom srećom, nije nanijela veće štete osim što je dio usjeva malo povaljala, definitivno bi cijeli urod kukuruza završio u silaži - priča Petar Pranjić, poljoprivrednik iz Novog Čeminca i član Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), naglašavajući kako je kiša, koje je u kratkom vremenu palo više od 130 litara po četvornom metru, u pravom smislu riječi spasila kukuruz. Naglašava kako je kukuruz u ovom trenutku u relativno dobrom stanju, ali bi ga novo duže sušno razdoblje ‘‘ubilo‘‘.

Sudeći po kratkoročnim prognozama meteorologa, ne piše mu se dobro, budući da u idućih tjedan dana (bar za sada) nema na vidiku znatnijih oborina. No, dodaje, neće biti kasno ako oborina ne bude ni u razdoblju nešto dužem od desetak dana, ali se pribojava temperatura viših od 35 Celzijevih stupnjeva koje ne odgovaraju čak ni suncokretu.

- Ova je uljarica za sada u dobrom stanju, što se ne bi moglo reći za soju, koja će sigurno odbaciti dvije-tri etaže, što će u konačnici značiti 20-30 posto manji prinos, to više što ni u cvatnji nije imala dovoljno vlage - kaže. Podsjeća kako je u Baranji sve manje šećerne repe, a oni koji su je posijali morat će ‘‘pojačati‘‘ tretiranja. Ističe kako joj je kiša dobro došla, ali zbog velikih vrućina prijete cerkospora, plamenjača i ostale ‘‘lisne bolesti‘‘, pa će umjesto dva-tri tretiranja ratari morati to isto činiti u pet, pa čak i šest navrata. Šećerne repe nema ni Šandor Sabo, poljoprivrednik iz Karanca, ali u idućih će dana u nebo gledati i nove padavine očekivati zbog kukuruza.

- Iako dugo nisam doživio takvu količinu kiše za kratko vrijeme, zbog nje moram biti zadovoljan jer je pomogla kukuruzu. Savijanjem listova on će jedno vrijeme sprječavati isparavanje vlage, ali ako za nekoliko dana ne bude kiše, definitivno ćemo imati problem - tvrdi Sabo. I on se slaže kako suncokretu za sada vrijeme odgovara, ali nekoliko dana iznad 35 stupnjeva ni suncokret ne bi baš najbolje podnio. Rano mu je za bilo kakvu procjenu prinosa, to više što oni ovise isključivo o meteorološkim uvjetima.

Globalno gledajući, baranjski su ratari trenutačno zadovoljni stanjem na obradivim površinama, posebice stoga što Baranju, za razliku od prošle godine, za sada nisu zahvatile vremenske nepogode kao dio Slavonije. Tome treba dodati i dobre rezultate žetve pšenice i ječme, pa čak i njihovu otkupnu cijenu. Razočarani su jedino poskupljenjem nekih repromaterijala, umjetnog gnojiva primjerice.

- Šleper umjetnog gnojiva sada je 25.000 kuna skuplji nego zimus - podvlači Pranjić.


Ivica Getto
Navodnjavanje postaje prioritet
‘‘Gledajući dugoročnu prognozu, temperature će i u listopadu biti prilično visoke. Neće, doduše, biti iznad 30, ali meteorolozi prognoziraju njihov dnevni doseg i do 28 stupnjeva. Sve skupa jasno upozorava na to da se vrijeme mijenja i da pod hitno treba početi razmišljati o navodnjavanju‘‘, tvrdi Pranjić, naglašavajući kako veći dio poljoprivrednika nema pristup kanalima. Kaže kako treba razmišljati o investiranju u arteške bunare, jer će u protivnom isplativost ratarske proizvodnje biti upitna. ‘‘Nećemo se najesti kruha, imat ćemo samo mrvice‘‘, slikovito objašnjava.

Petar Pranjić

član Odbora za ratarstvo HPK-a

‘‘Da nismo dobili ovu kišu koja, svom srećom, nije nanijela veće štete osim što je dio usjeva malo povaljala, definitivno bi cijeli urod kukuruza završio u silaži‘‘



 

Možda ste propustili...

U EU-U U OŽUJKU BEZ POSLA BILO GOTOVO 13,26 MILIJUNA GRAĐANA

Hrvatska je po nezaposlenosti mladih ispod prosjeka, najniža stopa je u Njemačkoj i Češkoj

U CILJU OČUVANJA TRADICIJE I PRIVLAČENJA NOVIH GOSTIJU U KVARTOVSKE LOKALE

Heineken ulaže u pubove u Velikoj Britaniji

Najčitanije iz rubrike