Gastro
BOLJA OPCIJA I ZA OKOLIŠ

Ukusni biljni burgeri
Objavljeno 7. lipnja, 2021.

Dan biljnih burgera obilježen je u subotu, a cilj mu je promocija burgera te ostalih biljnih proizvoda koji zbog svojeg inovativnog, nutricionistički vrijednog i ekološki održivog sastava mogu spasiti svijet. Udruga Prijatelji životinja pozvala je restorane, tvrtke, lance brze hrane, uvoznike i proizvođače da Dan biljnih burgera obilježe uvođenjem u prodaju biljnih burgera, njihovom promocijom, degustacijama, prodajnim akcijama, receptima i informiranjem o njihovim prednostima. Građane pozivaju da pronađu svoj omiljeni veganski burger koji će im se svidjeti, ili da naprave svoj biljni burger prema nekom od mnogih dostupnih recepata.Napominju da su biljni burgeri bolja opcija za okoliš i borbu protiv klimatskih promjena, uzimajući u obzir činjenicu da je za proizvodnju samo jednog mesnog burgera potrebno više od 2000 litara vode, dok je za proizvodnju biljnog burgera potrebno 150 litara vode. Osim vode, za proizvodnju biljnih burgera potrebno je manje zemljišta, a spašava se nebrojeno mnogo životinja godišnje. Biljni burgeri prepuni su bjelančevina, vlakana i drugih nutrijenata te su bez kolesterola, zbog čega su mnogo zdravija varijanta. Velika je prednost biljnih zamjena i što se lako spremaju i nema bojazni od salmoneloze i trihineloze.Mnogo je vrsta biljnih burgera, a neki svojim okusom, mirisom, teksturom i bojom nevjerojatno podsjećaju na burgere od mesa. Mogu imitirati razne vrste životinjskoga mesa, i to bez konzervansa i umjetnih boja. Svakim danom tehnologija njihove proizvodnje još više napreduje, kao i njihova dostupnost u trgovinama i u restoranima brze hrane. Dobra prilika za sve koji žele provjeriti tvrdnju je i jubilarni 10. VegeSajam koji će se održati 15. lipnja, na zagrebačkome Trgu bana Jelačića, na kojem će se, među mnogim veganskim kulinarskim zanimljivostima, naći i biljni burgeri.



Grahburgere jednostavno možete pripremiti od male limenke graha, šalice zobenih pahuljica, ½ šalice sojinih ljuspica, 1 žlice ljutog ajvara, 1 žličica soli, ½ žličice papra, 2 nasjeckana češnja. Sve sastojke treba dobro izgnječiti rukama. Pustiti da odstoji pola sata i oblikovati burgere. Peći na lagano nauljenoj tavi za grill. Dobije se šest većih ili deset manjih burgera.J.Kn.



Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana