Sport
NOVI ISPIT POMLAĐENE HRVATSKE

U Mađarskoj još slabiji, ali plan je zadržati prvo mjesto
Objavljeno 1. svibnja, 2021.

Materijala ima! Možemo to zaključiti nakon dvije varaždinske utakmice protiv Slovačke u kojima je pomlađena hrvatska rukometna reprezentacija slavila.

Teško je procijeniti na koga Hrvoje Horvat više neće računati u novom ciklusu, koji zapravo počinje uoči Europskog prvenstva, početkom sljedeće godine. Nastup u EHF Euro Cupu služi za širenje kadra. Za procjenu na koga se može računati već sada, a tko ima materijala da postane "kauboj koji puca" u dogledno vrijeme. Sljedeća prilika za odlazak na Olimpijske igre već je za tri godine. Godinu nakon toga je Svjetsko prvenstvo, kojem je Hrvatska jedan od domaćina.

Domagoj Pavlović nije bio sporan. Horvat jedino što treba jest "uplatiti misu" da mu ostane zdrav. Nameće se i Tin Lučin. Par na desnom krilu vrlo brzo će činiti Matanović i Mileta. Dakako, Čupić je još uvijek u prednosti pa dok ide, ide. Uostalom, Luc Abalo je dvije godine stariji. Michael Guigou na lijevom krilu još stariji, a nedavno mu je ponuđen i novi ugovor. Jasnije je da će lijeva krila činiti Mandić i Mihić. Pitanje je hoće li Horvat uopće još koristiti Štrleka, jer je kod dvojice prethodnih prednost igra u obrani. Igra u oba smjera, posebno kod pivota, ono je što Horvat traži. Upravo takve kvalitete ima Leon Šušnja. Nažalost, ozlijedio se, pa neće konkurirati za subotnji susret u Veszpremu, kao ni Ante Gadža, koji se igra u rano poslijepodne (14.10). Upravo na crti Horvat je najavio najveće promjene u reprezentaciji pa je Šušnjin izostanak u drugom susretu sa Slovačkom dobro pokrio mladi Veron Načinović. Sin zlatnog iz Atlante igrajući u Pivovarni Laško dokazivat će i dalje reprezentativni potencijal.

- Tako to bude u sportu. Dok jednome ne smrkne, drugom ne svane - komentirao je izdanje Načinovića juniora izbornik Horvat, koji je na crti dobio konkurenciju i u Tomislavu Kušanu.

Njega će, kao i Matea Maraša, mladog ljevorukog Splićanina i legitimnog nasljednika Petra Metličića, u Bitolju “tesati” bivši izbornik Željko Babić. Ako dodamo ostale pivote koji sada nisu tu, a prije svih mislimo na Marina Šipića, koji hitno mora početi igrati obranu želi li doista postati jedan od najboljih europskih pivota, kakav potencijal sigurno ima, ako igrači poput Marića ili Kozine, možda i Muse, još nisu prekriženi, onda zapravo Horvat ima prilično bogat “švedski stol”. Na kojem je i mladi vratar Matej Mandić. Golem potencijal čije vrijeme tek dolazi. No svi su svjesni kako ovu mladu Hrvatsku najveći ispit u ovom ciklusu tek očekuje, danas u Mađarskoj. Bit će to susret za prvo mjesto u skupini. Hrvatska i Mađarska imaju po osam bodova, ali Mađari imaju i utakmicu više. U četvrtak su u gostima svladali Španjolsku, što najbolje pokazuje kakva je trenutna kvaliteta naših susjeda. Bude li Hrvatska izgubila s manje od četiri razlike, s obzirom na to da smo Mađare jesenas u Osijeku svladali sa 31:27, naši će rukometaši u lipnju biti u prilici pobjedom nad Španjolskom čak i osvojiti ovaj EHF Euro Cup, natjecanje koje svim reprezentacijama ipak više služi za testiranje i pronalazak novih snaga. Kakvih Horvatu, očito, ne nedostaje.

Krešimir Lacković
Tin Lučin

hrvatski rukometaš

Utakmice kao ova u Mađarskoj izazov su svakom mladom rukometašu. Biti će sigurno teže negoli protiv Slovačke, ali ne sumnjam da ćemo odgovoriti zahtjevima na isti način.
TABLICA
1. Hrvatska       4       4       0       0       120:102       8

2. Mađarska       5       4       0       1       155:129       8

3. Španjolska       4       1       0       3       115:111       2

4. Slovačka       5       0       0       5       106:154       0
Možda ste propustili...

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

RUKOMETAŠICE OSIJEKA DOČEKUJU LIDERA

Protiv Podravke iskušati neke varijante

Najčitanije iz rubrike