Sport
ODBOJKAŠI S DRAVE IGRAJU ZA NASLOV

“Mursaši” večeras mogu ispisati klupsku povijest
Objavljeno 28. travnja, 2021.
U 16 sati Mladost i Mursa-Osijek igraju odlučujući dvoboj za prvaka

Trenutak je odluke. Danas odbojkaši s Drave igraju povijesnu utakmicu, treću odlučujuću finalne serije doigravanja za prvaka Hrvatske.

Generacije osječkih odbojkaša sanjale su priliku kakva se sada pružila aktualnoj momčadi Murse-Osijek, koja igra i za sve njih. Nitko nije došao ovako blizu, ali onaj posljednji korak u pravilu je i najteži. Tražit će "mursaši" svoju priliku na najtežem mogućem gostovanju. S druge strane mreže je najtrofejniji hrvatski odbojkaški kolektiv, zagrebačka Mladost, koja u svojim vitrinama ima 19 titula prvaka Lijepe Naše. Jubilarni naslov planirali su uzeti prije četiri dana u Gradskom vrtu, ali igrači Marija Tepperta pokvarili su im računicu odigravši maestralnih 80 minuta za čistu i zasluženu pobjedu u tri seta.

- U drugoj smo utakmici finala bili pred zidom. Znali smo što donosi poraz, a htjeli smo još jednom otići u Zagreb. Iako je ulog bio velik, ušli smo u dvoboj rasterećeni, hladne glave, jer smo znali da možemo poravnati seriju. Odigrali smo odličnu partiju, kao momčad bili smo na visokoj razini, a tada nikome protiv nas nije lako i ugodno igrati - kaže Ivan Matoković, koji je nakon lošeg otvaranja i prve utakmice u drugoj pokazao zašto je među najboljim korektorima u državi. No naglasio je Ivan da ipak nije isto igrati na Savi i na svom parketu, stoga su u dosadašnjim ogledima on i suigrači pokazali dva lica.

- Putovanje, igranje u drugim okolnostima, gdje lopte drukčije lete, sve to utječe i na naša izdanja na parketu. Normalno je da bolje igramo u Gradskom vrtu, ali također dobro znamo da ne smijemo danas ponoviti izdanje iz prve utakmice, u kojoj nam zaista ništa nije polazilo za rukom - objašnjava Matoković, koji je put metropole sa svojim suigračima i stručnim stožerom krenuo još jučer. Treba napraviti sve moguće pripreme kako bi momčad na parket Doma odbojka "Bojan Stranić" u 16 sati istrčala koncentrirana i odmorna.

Spremni su Osječani za odlučujući boj, u kojem će tražiti svoju priliku za pobjedu i osvajanje prvog naslova prvaka Hrvatske u klupskoj, ali i povijesti odbojke grada na Dravi. Ulog je velik, najveći, a protivnik najteži mogući. Pravo vrijeme da Mursa-Osijek pokaže što zna i umije.

- Izborili smo ono što smo htjeli, majstoricu u kojoj su sve opcije moguće. Ova druga utakmica pokazala je za što smo kadri, stoga idemo puni motiva u borbu za titulu prvaka. Ne treba razmišljati o trofeju i dodatno se opterećeivati, nego kao da je pred nama nova utakmica u kojoj želimo biti u najboljem izdanju. A tada je sve moguće - naglašava Matoković. Htjeli ili ne, o tituli se ipak razmišlja, jer od nje te dijele tri osvojena seta. Nemaju Osječani ništa protiv ni da odigraju koji više, ali da na kraju u srijedu navečer pokal ode iz hrvatske put slavonske metropole.

Nino Benčina
POREMETILI I REPREZENTATIVNE PRIPREME
Kada su u subotu slavili 3:0 u Gradskom vrtu, odbojkaši Murse-Osijek poremetili su planove Mladosti, ali i hrvatske reprezenatcije. Naime, već je prije bilo predviđeno da se dan poslije u Zadru okupi naša seniorska vrsta, u sklopu priprema za dva kvalifikacijska turnira za odlazak na Europsko prvenstvo u rujnu. Prvi je turnir na rasporedu već od 7. do 9. svibnja u Zadru, a u našoj skupini su još Nizozemska i Švedska. Drugi se turnir igra tjedan dana poslije u Apeldoornu.

Prozivka je obavljena, ali bez izbornika Emanuelea Zaninija, talijanskog stručnjaka koji vodi i “mladostaše”, a njih sedam također će u Zadar kasnije od planiranog. Osječani nisu imali sluha za želje Zagrepčana, koji su, izgleda, bili uvjereni da će finale doigravanja riješiti u dvije utakmice te da će nakon kratkog slavlja biti na okupljanju Hrvatske. Iako su na široj listi kandidata za “repku” bili i “mursaši”, nitko od njih neće u Zadar. Na pretpozivu su bili Kristijan Šućur, Stanko Stanković, Gabrijel Ivančić, Davor Bogdanović i Luka Kraljević, a Ivan Matoković zbog poslovnih obveza zahvalio se na pozivu.
Možda ste propustili...

UZALUD ŠTO PUNO ZABIJAŠ KAD I PUNO PRIMAŠ

Osječka obrana je kao švicarski sir

ŽNK OSIJEK SUDIONIK EU SPORT FORUMA

U finalu je bio i osječki projekt

Najčitanije iz rubrike