Osijek
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Mandat je zaključen uz obostrane čestitke i rebalans proračuna
Objavljeno 25. ožujka, 2021.
Razlog rebalansa je dijelom i taj što će se ove godine krenuti u realizaciju gradnje objekta I. gimnazije u Osijeku

Vijećnici Županijske skupštine jučer održanom sjednicom, 38. po redu, zaključili su svoj četverogodišnji mandat. Bila je to prigoda da u uvodnom dijelu, poštujući politički bonton, sudionici ovog predstavničkog tijela međusobno zahvale na doista korektnoj, konstruktivnoj, ali i produktivnoj angažiranosti. Ovo je naime saziv koji prednjači po broju održanih sjednica, a iako je ovo ponajmanje bio jednoumni saziv, velik dio točaka usvojen je jednoglasno.

- Ono što je možda važnije od toga jest da smo donijeli niz važnih odluka, no treba zahvaliti i izvršnoj vlasti, dakle županu, koji je inicirao taj broj projekata koji su trebali odobrenje Skupštine Osječko-baranjske županije - istaknuo je Dragan Vulin, predsjednik Skupštine. Nije ostao usamljen u ovakvoj ocjeni, predstavnici klubova koji su sudjelovali u radu također su vrlo zadovoljni ozračjem koje je vladalo tijekom debata, a kao zadatak sljedećem sazivu ostavljaju poruku - učini sve što je moguće kako bi se mladi zadržali u Slavoniji.

Svaki mjesec

Naposljetku, ni župan Ivan Anušić nije imao razloga za nezadovoljstvo.

- U prosjeku smo svaki mjesec imali zasjedanje, na kojem su se donosile bitne i ključne odluke za funkcioniranje i rad Županije. U tom vremenu ima započetih i završenih projekata vrijednih više milijarda kuna, od sustava za navodnjavanje, Regionalnog distribucijskog centra, čija je gradnja započela, revitalizacije starog OLT-a, budućeg Gospodarskog centra, obnove svih zgrada i institucija kojima je Osječko-baranjska županija osnivač. To su domovi za starije i nemoćne, domovi zdravlja, osnovne i srednje škole. Tu je i projekt besplatne prehrane za sve osnovnoškolce na području županije, nova srednja škola u Donjem Miholjcu. Projekti koji su konkretni, opipljivi i vidljivi. Dostupnija je primarna zdravstvena zaštita, s 25 milijuna kuna opremili smo naše domove zdravlja, primarnu zdravstvenu zaštitu, obiteljske medicine, otvorili nove specijalističke ambulante u Belom Manastiru, Đakovu, Našicama, Donjem Miholjcu i Osijeku. Posebice mi je drago da je većina projekata napravljena sredstvima europskih fondova - rekao je župan, a potom najavio još jednu realizaciju.

- Pred kraj ove godine započet će i gradnja I. gimnazije u Osijeku. Sredstva će se osigurati kreditnim zaduženjem Osječko-baranjske županije. Projektna i građevinska dokumentacija je spremna i, kada se steknu preduvjeti, počet ćemo gradnju zgrade - najavio je župan.

Povećanje prihoda

Kako je ovaj projekt proračunski bio planiran za razdoblje 2022/23., sada je on dijelom razlogom prvih ovogodišnjih izmjena i dopuna proračuna Županije za 2021. godinu.

- Povećanje proračuna iznosi 56,8 milijuna kuna. Od toga se 26,4 milijuna odnose na povećanje županijskog proračuna, a 30,4 milijuna odnose se na povećanje proračuna proračunskih korisnika koji su samo evidencijski prikazani u našem ukupnom proračunu. Od projekata koji se uvode ovim rebalansom je I. gimnazija, stvoreni su uvjeti pa ove godine ulazimo u plan s deset milijuna kuna. Povećana su i sredstva za projekte navodnjavanja, a uvrstili smo i iznos od 1,5 milijuna kuna za mjere pomoći ublažavanja posljedica pandemije za naš turizam - izvijestila je Snježana Raguž, pročelnica Upravnog odjela za javne financije. Proračun je iznosio 1,543 milijarde, a sada iznosi 1,600 milijardi kuna.

Dario Kuštro
OPORBA NIJE OPSTRUIRALA RAD SKUPŠTINE
Za predsjednika Vulina izuzetno je važno što su, unatoč pandemiji, ostvareni uvjeti da se ipak sve sjednice održe - uživo. “Zbog toga smo održavanje sjednica morali preseliti na Fakultet agrobiotehničkih znanosti, pa im na tome domaćinstvu zahvaljujem. Također, zahvala i Tajništvu i stručnim službama županije na pripremi materijala i osiguranju tehničkih uvjeta za održavanje sjednica”, rekao je Vulin. Naposljetku, zahvalio je i oporbenim vijećnicima na korektnosti jer su u nekoliko navrata svojim odlaskom mogli opstruirati potreban kvorum, ali su se ipak pokazali politički odgovornim.
SRETNO NA IZBORIMA
Župan Ivan Anušić također je zahvalio svim vijećnicma na suradnji, a onima koji se na skorim lokalnim izborima natječu poželio je sreću. Također sreću je poželio i svojm protukandidatima, jedan od njih, Denis Ambruš i sam je bio vijećnik, no nije bio na ovoj sjednici.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike