Osijek
ISTI IZNOS CIJELE GODINE

Boravišnu će pristojbu gosti u Osijeku plaćati 10 kuna, u Bilju sedam
Objavljeno 19. veljače, 2021.
Nema promjena u visini turističke pristojbe na području Osječko-baranjske županije za 2022. godinu. Ona se kreće, ovisno o razvijenosti pojedinog grada ili općine, u rasponu godišnjeg paušala od 245 do 300 kuna po krevetu za osobe koje pružaju ugostiteljsku uslugu u domaćinstvu. Odnosno, od sedam do deset kuna koje plaćaju gosti koji koriste uslugu noćenja.

U skladu s odredbama Zakona o turističkoj pristojbi, vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije u obvezi su do kraja siječnja aktualne godine usvojiti odluku o visini turističke pristojbe za iduću. To je i učinjeno, ali, kada je u pitanju Osječko-baranjska županija, uz jedno odstupanje. Naime, iznos turističke pristojbe može se odrediti za najviše dva sezonska razdoblja, primjerice od 1. travnja do 30. rujna (što odgovara trajanju turističke sezone na Jadranu), no kako je za područje najveće slavonske županije evidentirano da je cjelogodišnja destinacija, prošle je godine usvojen prijedlog da se za cijelu kalendarsku godinu odredi ista visina turističke pristojbe.

No taj iznos nije jedinstven za cijelu županiju, za područja općina i gradova koji se smatraju potpomognutim područjima turistička pristojba može biti snižena za 30 posto. To onda izgleda ovako: za područje gradova Đakova, Našica i Osijeka te općine Antunovac osobe koje noće u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost plaćaju pristojbu u iznosu od deset kuna. Za područje gradova Belog Manastira i Donjeg Miholjca taj se iznos snižava za deset posto i pristojba iznosi devet kuna, naposljetku, za sve ostale gradove i općine pristojba je snižena za 30 posto i iznosi sedam kuna.

Vlasnici koji pružaju ugostiteljske usluge u smještajnom objektu u kojemu se obavlja ugostiteljska djelatnost na području Đakova, Našica, Osijeka i Antunovca plaćaju godišnji paušalni iznos po krevetu od 350 kuna ako je riječ o domaćinstvu, a ako je riječ o registriranom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, od 200 kuna. Te su cijene zatim za sljedeće dvije grupe snižene, pa, recimo, paušal po krevetu za domaćinstvo u Belom Manastiru iznosi 300 kuna (za OPG 160 kn), a, primjerice, u Bilju 245 kuna (za OPG 140 kn).

Naposljetku, vlasnik kuće (apartmana ili stana za odmor) u kojoj se obavlja ugostiteljska djelatnost i sve osobe koje noće u tom smještaju po svakom ostvarenom noćenju plaćaju deset (Osijek), devet (Beli Manastir i Donji Miholjac), odnosno sedam kuna (svi ostali). No vlasnicima se ostavlja mogućnost da umjesto toga uplate godišnji paušal koji, primjerice, za Osijek iznosi po 60 kuna za prvog i drugog člana obitelji i 25 kuna za svakog sljedećeg član obitelji te, potom, umanjeno, 45 i 18 kuna, odnosno 42 i 18 kuna...
D. Kuštro
Najčitanije iz rubrike