Sport
BIJELO-PLAVI IZMEĐU DVA DERBIJA

Mana je što nemamo iskustva u susretima u kojima su ulozi veliki
Objavljeno 18. veljače, 2021.
Nenad Bjelica ove je zime birao slobodne, ali i iskusne nogometaše, koji su naviknuli igrati pod pritiskom

Odličan posao obavio je Nenad Bjelica u posljednjim danima zimskog prijelaznog roka. Uspio je bez odštete u Gradski vrt dovesti dva zvučna pojačanja koja bi bijelo-plavima trebala biti od ozbiljne koristi u neizvjesnoj utrci koju vode za naslov prvaka.

Bjelica je išao ojačavati svoju ofenzivnu liniju, a igrači ugleda kakav imaju centarfor Ivan Santini i krilni napadač Adam Gyrucso nisu ljudi koji će samo pojačati konkurenciju. Istina, obojici će trebati malo vremena da zaigraju, jer Santini je dugo bez utakmica, a Gyurcso je podlegnuo koronavirusu. No nema dvojbe kako će trener bijelo-plavih znati na pravi način dozirati njihovu minutažu i brzo ih uvesti u natjecateljski ritam.

Temeljit skauting
Nije nevažno što Bjelica na šest zimskih pojačanja nije potrošio ni eura odštete. Petorica su stigla kao slobodni igrači, Čeberko na godinu i pol posudbe. Naravno, izdatci za njihove plaće nisu maleni, ali u borbu za titulu ne može se ući baš posve praznih džepova. Moglo bi se reći kako u ljetnom prijelaznom roku neće biti uzbudljivih slobodnih igrača jer ih je Bjelica sve pokupio ove zime. Šalu na stranu, Osijek je zbilja odradio dobar posao, iza kojeg stoji kvalitetan skauting, koji Nenad ne bi mogao odraditi sam.

- Petorica nas sudjeluje u tom dijelu posla: moj pomoćnik za transfere Ivica Kulešević, naši skauti Damir Vuica i i Ivo Smoje, analitičar Jasmin Osmanović te moja malenkost. Analiziramo sve ponuđene igrače i usklađujemo mišljenja, a moram reći kako smo sva zimska pojačanja doveli jednoglasnom odlukom, iako sam, naravno, ja taj koji donosi konačnu odluku - rekao je Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Iako je bitka za naslov prvaka u punom jeku, trener bijelo-plavih očito već naveliko razmišlja i o sljedećoj sezoni. Stvorio je jak i iskusan igrački kadar, a na ljeto će sigurno biti još određenih korekcija, jer puno je igrača Osijeka na posudbama, neki od prvotimaca su također posuđeni, s nekima je ugovor potpisan do kraja sezone, pa će sigurno Nenad na ljeto imati pune ruke posla, bez obzira na to kako ova sezona bude okončana.

Velike utakmice
Kako bi situacija doista bila posve idilična, nedostajao je samo bolji rezultat iz Maksimira. Taj minimalni poraz ne bi trebao ostaviti posebne ožiljke na tkivu i samopouzdanju momčadi jer ipak je Dinamo već desetljeće i pol gotovo apsolutni vladar našeg nogometa, a takve nije lako skinuti s trona. No Osijek je tu, stalna prijetnja, Bjelica zna formulu uspjeha, ali i dio razloga zbog kojeg je Osijek poražen u derbiju.

- Nedostaje nam takvih utakmica u kojima je velik ulog. One mogu ostaviti traga na psihološkom stanju igrača i tu je Dinamo sigurno bio u prednosti, jer oni utakmica takvog tipa, gdje je velik pritisak, u sezoni imaju puno. Tu je bila razlika u derbiju, ali da je, recimo, Lopa zabio onaj slobonjak duboko u sudačkoj nadoknadi, ukupne analize derbija sigurno bi bile ponešto drukčije. No nema veze, raduje me što smo pokazali da možemo ugroziti Dinamo i na njegovu terenu. Igračem utakmice proglašen je njihov vratar Dominik Livaković, što potvrđuje kako smo bili ravnopravni - smatra Bjelica.

Upravo zbog tog psihološkog trenutka ove je zime birao iskusne igrače, koji su naviknuti igrati pod pritiskom i boriti se za trofeje. Oni bi Osijeku trebali donijeti možda tu posljednju kockicu koja nedostaje u utrci za oba trofeja, u kojoj su ove sezone i bijelo-plavi.

Dalibor Keler
SPREMANJE U IGRAČKOM KADRU
Sedam je igrača na posudbama: Malenica, Marin i Grgić (Diosgyor), Radeljić (Sheriff), Todoroski (Šibenik), Špoljarić (Istra 1961), Caimacov (Kopar) i Daku (Balkani). Veliko je spremanje napravljeno u drugoj momčadi, gdje su ugovore raskinuli Ljubić, Gačić, Magdić, Ćosić, Kolega, Durdov, Dago, Bliznac, Isašegi, Stanić, Pavičić, Kuzminski i Prpić-Bosanac, isto je učinio prvotimac Karlo Kamenar, a nove klubove traže Talys, Todorov i Almeida.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike