Osijek
KIŠA, VJETAR, SNIJEG - IPAK BEZ VEĆIH PROBLEMA

Snijeg se brzo topio, novi najavljuju tek za petak
Objavljeno 26. siječnja, 2021.
Zimske službe imaju dovoljno strojeva, soli i kamene sitneži za posipanje

Snijeg je ponovno zabijelio Osijek, Slavoniju i Baranju, ali, srećom, nije prouzročio veće teškoće u cestovnom prometu. Počeo je padati u nedjelju oko 22 sata, kada su iz oblaka nadvijenih nad Osijekom kapljice odjednom postale pahulje. Kako je to zgodno zapazila jedna Osječanka, u nedjelju kao da se promijenilo nekoliko godišnjih doba, što su mnogi, s obzirom na to da je većini bio neradni dan, posvjedočili i fotografijama na društvenim mrežama.

Udari vjetra
Iako se snijeg topio u dodiru s kolnicima (što uvijek rastuži najmlađe, željne sanjkanja i grudanja), gradska je zimska služba u noći krenula posipačima i kamionima s ralicama na ceste kako bi bacila sol te plužila moguće snježne nakupine. Međutim, Osijek se prvog radnog dana u tjednu probudio okupan sunčanim zrakama, pa se snijeg brzo topio sa zelenih površina i staza, no na pločnicima je ipak neko vrijeme bio nužan oprezniji hod.

Noć prije zbog udara vjetra nije bilo idilično, pa su, primjerice, na jednom gradilištu pale ograde na staze, no, srećom, nikoga nisu poklopile jer u to vrijeme nije bilo ljudi na ulici. Snijeg nije potencijalna opasnost samo za promet i u vrijeme dok pada nego i kada zatopli, pa se počne topiti na krovnim površinama, od kojih mnoge nemaju snjegobrane. Svjedočili smo i sami jučer kada se s krova jedne obiteljske kuće, odnosno jedne njegove "vode", površine 50-ak kvadrata, u isto vrijeme sav snijeg sručio na pješačku stazu. Ni u tom slučaju nitko, srećom, nije ozlijeđen. Kada je riječ o opasnostima koje vrebaju prolaznike s krovova, svakako treba podsjetiti i na ledenice, zbog čega treba izbjegavati prolazak ispod streha, uz same kuće i zgrade, nego se valja držati što je dalje moguće od njih.

Temperaturne razlike
Valja podsjetiti vlasnike kuća ili poslovnih objekata da osim o pravodobnom čišćenju snijega sa staza ispred kuća ili lokala, na što obvezuje Komunalni red Grada Osijeka, povedu računa i o postavljanju upozorenja na moguće opasnosti koje prijete s krovova. Ove je zime možda kasno, ali za sljedeću bi bilo najbolje postaviti zaštitu u obliku snjegobrana, što, tvrde građevinarci, nije ni preskup ni dugotrajan posao.

Inače, zimske službe Unikoma i Cestinga i nadalje su u pripravnosti, opremljene s dovoljno strojeva, soli i kamene sitneži za posipanje. No, prema trenutnoj vremenskoj prognozi, snijeg bi ih ponovno mogao zaposliti tek u noći s četvrtka na petak, te u nedjelju i ponedjeljak, za kada se najavljuje novi pad temperature zraka ispod ništice, do minus tri Celzijeva stupnja, nakon što bi u petak one mogle skočiti do čak 12 stupnjeva. Svi građani osjetljivi na temperaturne razlike, preporučuju liječnici, trebaju se pridržavati propisane terepije i prilagoditi svoje dnevne aktivnosti. Osobito se to odnosi na neurološke i kardiovaskularne bolesnike. Obiđite ili bar nazovite starije članove svoje obitelji ili susjede kako biste provjerili jesu li dobro ili im možda treba neka usluga, poput odlaska u prodavaonicu ili ljekarnu, savjetuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Darko Pejić
temperature
NEKOLIKO

DANA U

PLUSU
5

sati potrebno je Unikomovoj Zimskoj službi da očisti i zasoli od prvog do zadnjeg svih 180 kilometara prioritetnih cesta
Možda ste propustili...