Svijet
OPOZVAN POVIJESNI DRUGI PUT

Senat bi mogao Trumpu zabraniti da se drugi put kandidira za Bijelu kuću
Objavljeno 14. siječnja, 2021.

Zastupnički dom američkog Kongresa glasao je za opoziv predsjednika Donalda Trumpa zbog poticanja na prošlotjedni napad njegovih pristaša na Kapitol. Trump je time postao prvi predsjednik u povijesti koji je opozvan dvaput.

Do ovakvog ishoda, koji je bio očekivan, došlo je samo sedam dana prije isteka Trumpova mandata.

Za opoziv su bila 232 zastupnika, među kojima i deset republikanaca. Protiv ih je bilo 197. Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv - "poticanju na pobunu" - koja se odnosi na Trumpov govor tisućama svojih pristaša 6. siječnja nedugo prije nego što su oni nasilno upali u zgradu Kongresa, prekinuvši sjednicu na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. studenoga. U sukobima je život izgubilo pet osoba. Tijekom svog govora Trump je ponavljao lažne tvrdnje o namještanju izbora i pozivao svoje pristaše da marširaju na Kapitol.

Predsjednica Kongresa Nancy Pelosi pozvala je tijekom rasprave zastupnike da opozovu Trumpa, rekavši da on mora odgovarati za poticanje na napad na zgradu Kongresa. "Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo", izjavila je Pelosi. Dodala je da Trump vodi "rat protiv demokracije" i da je na zgradu Kongresa nahuškao "pobunjenike" i "unutarnje teroriste". Tijekom sjednice Zastupničkog doma sigurnost oko Kapitola bila je maksimalno pojačana.

Međutim, male su šanse da se opoziv potvrdi dvotrećinskom većinom u Senatu, koji će ionako do 20. siječnja, kad na dužnost stupa Joe Biden, biti pod republikanskom kontrolom. Senat bi, međutim, mogao Trumpu zabraniti da se drugi put kandidira za dužnost jer je za to potrebna obična većina.

Nakon opoziva Trump je osudio nasilje koje se odvilo na Kapitolu, ali u videoporuci nije spomenuo sam opoziv. "Želim biti vrlo jasan, nedvosmisleno osuđujem nasilje koje smo mogli vidjeti prošlog tjedna. Nasilje i vandalizam apsolutno nemaju mjesta u našoj zemlji ni u našem pokretu", poručio je američki predsjednik. Snimljenu videoporuku objavio je na Twitter računu Bijele kuće nakon što mu je ta platforma trajno izbrisala njegov predsjednički korisnički račun.

Vođa većine u Senatu Mitch McConnell kazao je da suđenje o opozivu Trumpa u gornjem domu američkog Kongresa neće početi do sljedećeg tjedna. "Čak i da postupak opoziva u Senatu započne ovog tjedna, završna odluka neće biti donesena do završetka Trumpova mandata. To nije moja odluka, to je činjenica", kazao je. McConnell uskoro neće biti vođa većine u Senatu kada Biden preuzme predsjednički mandat 20. siječnja. Prema američkom ustavu, potrebne su dvije trećine senatora da se predsjednik osudi i smijeni. U američkom Senatu republikanci još uvijek imaju tanku većinu, no to će se promijeniti kada dva novoizabrana demokratska senatora iz Georgije zauzmu senatorska mjesta. McConnell je istaknuo da "pošteno ili ozbiljno suđenje" Trumpu ne može biti završeno prije 20. siječnja. "Senat je do sada održao tri suđenja o predsjedničkom opozivu. Od ta tri jedno je trajalo 83 dana, drugo 37, a treće 21 dan", istaknuo je u izjavi.

Nakon nereda u Washingtonu, trpi i Trumpov obiteljski biznis jer strane i američke banke prekidaju poslovne veze s njim. Kako je izvijestio The Wall Street Journal, Professional Bank sa sjedištem u Coral Gablesu na Floridi odbio je suradnju s tvrtkama američkog predsjednika slijedeći tako Deutsche Bank i Signature Bank. Banka je priopćila da će smjesta prekinuti poslovne odnose s Trumpom i ne namjerava poslovati s njegovim poslovnim organizacijama u budućnosti.

Biden je zatražio od Kongresa da radi na prioritetima svoga programa unatoč procesu opoziva protiv Trumpa. "Nadam se da će Senat pronaći način da provede svoje ustavne odgovornosti u vezi s procesom opoziva, rješavajući istovremeno urgentna pitanja za naciju", rekao je u priopćenju Biden. Među prioritetima koje je naveo su potvrda članova njegova kabineta, pokretanje američke ekonomije i nastavak plana distribucije cjepiva protiv COVID-19. "Ovoj naciji prijete smrtonosni virus i nesigurna ekonomija", upozorio je budući predsjednik.

Dijana Pavlović

Najčitanije iz rubrike