Osijek
NAJLJEPŠI POKLON ZA 100. ROĐENDAN

Glazbena škola Osijek: Nakon 27 su se godina vratili na "staro" i konačno postali cjelovita obrazovna institucija
Objavljeno 19. studenog, 2020.
Ovaj je važan događaj potiho prošao jer su u godinu ušli s nizom COVID problema

Glazbena škola Franje Kuhača Osijek u novu je školsku godinu krenula s velikom promjenom, za koju malo Osječana zna - dobivanjem suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanje za izvođenje općeobrazovnih predmeta u srednjoj školi, uz stručne predmete koje su i do sada izvodili. Prethodno je potpisan Sporazum o preuzimanju dijela satnice iz III. gimnazije Osijek i tako je škola konačno postala cjelovita obrazovna institucija, a regulirao se i pravni status djelatnika obiju institucija.



Opet kompletni

- Škola je djelovala u sklopu Centra za usmjereno obrazovanje "Braća Ribar" Osijek, ali se 1985. osamostalila pod nazivom Centar za glazbeno i plesno obrazovanje "Franjo Kuhač" Osijek, a od 1993. nosi današnji naziv. U sustavu CUO-a naša je škola izvodila samo stručne, glazbene predmete, iako je do tada imala kompletan program - općeobrazovni i glazbeni. Dakle, od ove školske godine vratili smo se na "staro" i postali opet "kompletni" - komentira nam ponosno sadašnja ravnateljica GŠFK-a Sunčana Bašić zašto je uopće i došlo do "spajanja" s CUO-om.


Velik dio posla ovih je dana obavio i ravnatelj III. gimnazije Osijek Dražen Jakopović, a dok se ne osigura odgovarajući prostor, nastava će se općeobrazovnih predmeta za učenike Glazbene škole ipak i dalje održavati dislocirano, u prostorima III. gimnazije.


- Za djelatnike to znači da u našem nastavničkom vijeću sada imamo 11 novih profesora općeobrazovnih predmeta, s kojima možemo ostvarivati razne međupredmetne suradnje i projekte. Učenici su dobili jedinstveno stručno i pedagoško vodstvo i jedinstveni e-Dnevnik te virtualne učionice, a roditelji naših matičnih učenika mogu sada lakše pratiti napredak svoje djece. Ne znam jesu li učenici sretniji jer ih lakše svi kontroliramo i pratimo, ali sigurna sam da će se to odraziti i na njihov uspjeh u školi. Ovaj je važan događaj pomalo potiho prošao jer smo u početak nastavne godine ušli s nizom COVID problema, koje smo svi zajednički morali rješavati - ističe ravnateljica Bašić, koja se, kao i ravnatelji svih škola svijeta, domišlja na sve moguće načine izići na kraj s aktualnom situacijom, a to znači osigurati održavanje nastave sa što manje prepreka, odgađanja i sl. I učenicima i nastavnicima nedostaje "normalno".


- Situacija za škole nije nimalo jednostavna, a posebno za naše umjetničko obrazovanje, za koje je važan fizički kontakt s djecom. Sve smo, međutim, uspješno prebrodili i uveli pravila "novog normalnog", pa tako dio skupne teorijske nastave izvodimo online, a svu individualnu nastavu, kao i nastavu plesa i matičnih razreda srednje škole izvodimo uživo - kaže ravnateljica.
Pleksiglas i "baloni"

Nose maske, imaju pleksiglasne pregrade za posebno osjetljivu nastavu puhača i teorijskih predmeta, zborovi imaju probe u grupama formiranima kao mali zatvoreni baloni, orkestri i suvremeni ples također djeluju uz primjenu distance, a opskrbili su sve učionice ovlaživačima. Nastavu orkestra i plesa izvodili su u prostoru dvorišta i na trgovima u Tvrđi dok god je to lijepo vrijeme dopuštalo.

- Iscrtali smo sigurne rute kretanja po školi, a zbornicu pretvorili u učionicu puhaćih instrumenata. Za sada se držimo jako dobro. Ponosni smo na svaki dan proveden u školi jer to je naš sretan novi dan koji možemo provesti učeći sviranje, pjevanje i plesanje u izravnoj poduci. Ipak, najviše nam nedostaju naši javni sati za roditelje i koncerti za širu publiku. Za sada planiramo virtualni koncept koncerata, jer situacija ne dopušta siguran ulazak stranih osoba u naše zatvorene skupine. Opredijelili smo se za sigurnu nastavu, a vjerujemo i nadamo se da će biti puno prilika za javna nastupanja kada to situacija dopusti. Roditelji nas podržavaju, a mi jedva čekamo pokazati ne samo njima nego i građanima Osijeka što smo sve naučili - ne krije optimizam ravnateljica, uz uvijek nužan oprez.


Narcisa Vekić
20. studenoga
virtualni koncerti za Dan škole
Sunčana Bašić

ravnateljica

Grad Osijek dobio je još jednu cjelovitu srednju školu koja će moći jednostavnije realizirati razne aktivnosti, projekte, sudjelovati u kulturnom i javnom životu jer smo osnaženi novom suradnjom u kolektivu s više od 60 zaposlenih
Planova i snova za 100. rođendan ne manjka
Iako glazbeno obrazovanje u Osijeku traje i nekoliko desetljeća duže, dogodine Glazbena škola slavi 100. rođendan, tj. stoljeće neprekinutog glazbenog djelovanja.

- Glazbeno je školstvo u Osijeku započelo još davne 1831., ali kontinuirano se glazbeno obrazovanje provodi od 1921., kada je i osnovana prva javna glazbena škola u Osijeku. Nosila je razne nazive: Muzička škola, Gradski konzervatorij i Gradska glazbena škola. Sljedeće je godine 100. obljetnica osnutka Škole, a planiramo proslavu tijekom školske 2021./2022. nizom glazbenih manifestacija i tiskanjem monografije. Nadamo se svi da nam planovi ne će ostati samo snovi zbog koronakrize. Imamo vlastite izvoditeljske kapacitete, kao i brojne bivše učenike, uspješne umjetnike diljem Hrvatske i svijeta, koji nam mogu pomoći.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike