Sport
EHF EUROPSKA LIGA

Prvi uvjet: Vratari NEXE-a moraju biti bolji od Šege
Objavljeno 17. studenog, 2020.
Susret NEXE - Montpellier počinje u 18.45 bez gledatelja

Ako izuzmemo suparnike u SEHA-Gazprom ligi poput Vardara i Veszprema ili ranijih rukometnih divova PPD Zagreba, Pivovarne Laško ili Borca i Metaloplastike, možemo reći kako ugledniji rukometni klub vjerojatno nije gostovao u Našicama.


U 3. kolu skupine C Europske lige večeras (18.45) u dvorani Osnovne škole kralja Tomislava NEXE će ugostiti francuski Montpellier. Višestruki prvaci zemlje za koju možemo reći da je najuspješnija u povijesti rukometa, prava francuska institucija koja je do pojave PSG-a, odnosno ulaganja katarskog novca i u parišku rukometnu sekciju, bila daleko najbolji i najtrofejniji tamošnji klub. Dvostruki prvak Europe, prvi put to im je pošlo za rukom 2003. godine kada su za njega igrali svi kasniji trofejni francuski rukometaši. Drugi put Montpellier je na krovu Europe bio nedavno, prije dvije godine. I danas je to klub koji, prema svim procjenama, po kvaliteti pripada skupini klubova koji su u Ligi prvaka. Zato su najveći favoriti ne samo skupine C u kojoj je NEXE već možda i kompletne Europske lige.

Sigurno se igra

Najveći problem Montpelliera ove sezone je - koronavirus. Doslovce je poharao svlačionicu, malo je u njihovim redovima uopće bilo negativnih nakon testiranja, pa stoga Montpellier tek sada u 3. kolu starta u Europskoj ligi. Podsjetimo, NEXE je u prvom kolu C skupine kao gost porazio švedski Alingsas, a kako je odgođena utakmica s turskim Bešiktašem, večerašnja utakmica bit će im domaća premijera u Europskoj ligi.


- Prava je šteta što neće biti gledatelja. U prvom redu, mi nećemo imati pomoć "osmog igrača", a mislim da je Montpellier kao rukometna institucija veliki mamac za gledatelja - pričao je Hrvoje Horvat, trener NEXE-a.


No najvažnije je da će se večeras u Našicama sigurno igrati. Ako u današnjim vremenima uopće postoji nešto što je sigurno.


- Ma situacija je sada odlična. Oni su prošli fazu, vjerojatno nemaju više igrača koji se može zaraziti jer su gotovo svi bili pozitivni. I kod nas je odlična situacija. Nema novih pozitivnih, neće jedino igrati Buvinić i Severec zbog ozljeda.
Ne razbraniti Šegu

Niz je dobro poznatih igrača Montpelliera. Svakako nama najpoznatiji je prvi vratar hrvatske reprezentacije Marin Šego.


- Nekakav prvi uvjet za uspjeh je da naši vratari Moreno i Mihailo imaju više obrana nego njihovi vratari, prije svih mislimo na Marina - smatra Horvat.


Vratarski doprinos neće biti dovoljan. Puno je zadataka pred "gromovima". Naime, s druge strane stoje francuski reprezentativci Valentine Porte, Melvin Richardson (sin Jacksona Richardsona (nap. a.), Šveđani Pellas i Petterson, odlični srednji vanjski, Argentinac Diego Simonet.


- Suparnik je to koji melje i snagom, brzinom, ali i individualnom kvalitetom. Poseban naglasak na treninzima bio je što raniji povratak u obranu kako bismo im to spriječili i što brže formirali naših 5-1, koji mora biti čvrst i kompaktan kako bismo spriječili mogućnost napada jedan na jedan. Bit će potrebno jako puno pomagati suigračima, a isto tako i dosta strpljivosti u napadu.


NEXE ipak nije bez izgleda.
- Naravno da nismo. Nemamo pritisak kakav smo imali uoči Iruna. Možemo odigrati kvalitetnu predstavu. Zato puni samopouzdanja očekujemo Montpellier - zaključio je Horvat.


Krešimir Lacković
HORVAT SE KAO IGRAČ SUSREO S CANAYEROM
Na klupi Montpelliera je Patrice Canayer, koji je u toj ulozi još od 1994. godine. Rijetko je takvo povjerenje u trenere, a očito su u Francuskoj tome najskloniji. U nogometu svakako je najpoznatiji slučaj Guya Rouxa, koji je s manjim prekidima na klupi Auxerrea bio duže od 40 godina. Zanimljivo, Hrvoje Horvat susreo se s Canayerom, ali dok je današnji trener NEXE-a bio još igrač. Bilo je to početkom stoljeća, baš u vrijeme kada je Montpellier rastao do europskog vrha.

- Igrao sam sa Zagrebom protiv Montpelliera, naravno, on ih je vodio. Bile su to godine kada je za Montpellier igrao Dinart, Anquetil, branio je Omeyer...

Kao treneru sigurno je izazov voditi momčad protiv takvog legendarnog trenera?

- Ne samo meni kao treneru nego svakom igraču izazov je igrati protiv takve momčadi. Susreti s tako jakim momčadima čine boljim i mene kao trenera, ali i svakoga igrača posebno.
Možda ste propustili...

EUROPSKO PRVENSTVO U BOKSU

Veočić je krenuo pobjedom od 5:0

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

Najčitanije iz rubrike