Mozaik
GODIŠNJICA SMRTI OSJEČKOG FILMAŠA

Sjećanje na Branka Lustiga u kinu Urania
Objavljeno 16. studenog, 2020.
Nikola Faller autor je mozaika s likom našeg oskarovca, postavljenog u kinu

Protekloga vikenda u osječkom kinu Urania obilježena je prva godišnjica smrti najpoznatijeg hrvatskog filmskog producenta i dvostrukog dobitnika Oscara, najprestižnije filmske nagrade, Osječanina Branka Lustiga.

Velik trag
S obzirom na to da je taj veliki filmaš jedan od preživjelih logoraša iz zloglasnih Auschwitza i Bergen-Belsena, u sklopu ciklusa "In memoriam Branko Lustig" gledatelji su u petak, subotu i nedjelju - uz sniženu cijenu ulaznica od 20 kuna - imali priliku pogledati dva filma koja predstavljaju holokaust, jedno od najmračnijih poglavlja ljudske povijesti.

- Branko Lustig ostavio je neizbrisiv trag učinivši doista velik utjecaj na svjetsku kinematografiju. Nažalost, na njegov je život uvelike utjecao boravak u koncentracijskim logorima, o čemu je u nekoliko navrata pričao gledateljima u kinu Urania, u blizini kojega je i rođen i odrastao. Za prvi "In memoriam Branko Lustig" odabrali smo dva naslova; nagrađivani mađarski film "Saulov sin", čija se radnja usredotočuje upravo na same horore holokausta, i "Nasljeđe", francusku dramu smještenu u sadašnje doba, koja na vrlo jasan način prikazuje utjecaj holokausta na mlade generacije - kazala je Maja Balaš, voditeljica programa Kinematografa Osijek.

Kao suorganizator u obilježavanju prve godišnjice smrti producenta zvučnih holivudskih ostvarenja, kao što su "Schindlerova lista" (1993.) Stevena Spielberga te "Gladijator" (2000.), "Pad crnog jastreba" (2001.) i "Američki gangster" (2007.) Ridleya Scotta, sudjelovala je udruga PLANTaža.

- Akademski umjetnik Nikola Faller izradio je mozaik s likom Branka Lustiga. Riječ je o nastavku našeg projekta "Urbane intervencije", u sklopu kojega premijerno predstavljamo aktivnost "Pločica", kojom nam je cilj na kreativan način odati počast poznatim i priznatim Osječanima koji su ostavili velik trag kako u našem gradu tako i cijeloj Hrvatskoj, ali i na svjetskoj razini. Jedan od njih svakako je Branko Lustig, tako da je ovo naš mali hommage tom velikom umjetniku, koji nas je napustio prije točno godinu dana - rekla je tajnica i projektni menadžer u udruzi PLANTaža Darija Walter.

Nešto više o nastanku mozaika - predstavljen je u subotu - s likom velikog Osječanina, izrađenog od kamenčića, dimenzija 40 x 50 centimetara, koji će u budućnosti krasiti prostor kina Urania, ispričao nam je sam autor.

Performans
- S obzirom na to da sam studirao kiparstvo, na akademiji sam nešto malo dobio uvid u izradu mozaika, međutim, nisam se specijalizirao za to pa se od tada nisam time ni bavio. No ponosan sam na to što sam dobio zadatak izraditi portret jedne tako karizmatične i velike ličnosti iz svijeta umjetnosti i kulture. Kao polazištem koristio sam se jednom tipičnom crno-bijelom Lustigovom fotografijom, nastalom u posljednjem periodu njegova života, i mogu reći da sam poprilično zadovoljan kako je na kraju ispalo. Ljudi koji ga znaju trebali bi ga moći prepoznati, a oni koji ga ne znaju svakako bi ga trebali upoznati - ispričao je osječkoj javnosti dobro poznati land art umjetnik Nikola Faller.

Kako bi se dodatno naglasilo životno i profesionalno iskustvo Branka Lustiga, ispred kina Urania atraktivni plesni performans u subotu su izvele članice Plesnog studija Shine.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...

PRVI TRAILER ZA NOVI FILM “MUFASA: THE LION KING”

Priča o životu lava dolazi na zimu

Najčitanije iz rubrike