Gastro
ZOBENO BRAŠNO

Zdrava alternativa pšeničnom brašnu
Objavljeno 2. studenog, 2020.
Zbog svoje lake probavljivosti i hranjivosti zobeno brašno smatra se odličnom alternativom običnom brašnu. S obzirom na to da je jedini sastojak zob, zobeno brašno je pogodno za osobe koje izbjegavaju gluten. Zobeno brašno sličnog je okusa kao pšenično brašno, ali slađe, a zbog manje gustoće pečenim slasticama daje laganu i mekšu teksturu. Zobeno brašno možete koristiti za gotovo bilo što kao zamjenu za obično brašno, a najčešće se upotrebljava za palačinke, muffine, kruh, kolače, popečke.

Zobeno brašno idealno je za pripremu tih jela jer zadržava više vlage dok se peče, pa ga je bolje koristiti za nešto što treba biti mekano i brzo gotovo. Možete ga pomiješati s nekim drugim brašnom ako želite praviti nešto što treba biti prhko.

Ako ga koristite za pripremu jela koja se trebaju podignuti (kao što je kruh), najbolje ga je kombinirati s nekim drugim brašnom. Za dizana tijesta od zobenog brašna je dobro i povećati količinu kvasca koju koristite.

Ako pak koristite prašak za pecivo, na svaku šalicu zobenog brašna dodajte 2,5 žličica praška za pecivo, savjetuju stručnjaci s nutricionističkog portala Livestrong. Zob je bogata mineralima i vitaminima, kao što su mangan, bakar, fosfor, željezo, selen, cink, tiamin.

Indijski znanstvenici iz Centra za prehrambene znanosti i tehnologiju ističu da je zob bogata i antioksidansima.

Također, zobeno brašno ne sadrži gluten, zbog čega ga mnoge osobe odabiru kao alternativu običnom brašnu. Ipak, ako radite zobeno brašno kod kuće, pročitajte sastav zobenih pahuljica (za slučaj da može sadržavati tragove glutena). Upravo zbog svog sastava zob posjeduje određena ljekovita svojstva. J.Kn.
Zobeno brašno pogodno je za osobe koje izbjegavaju gluten
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike