Svijet
KREMLJ:

Iz Rusije iznesena boca, dokaz u slučaju Navaljni
Objavljeno 18. rujna, 2020.
Kremlj je u petak objavio da je boca vode iz hotelske sobe oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, na kojoj su pronađeni tragovi novičoka, mogla biti dokaz u slučaju, ali su je umjesto toga suradnici Navaljnog iznijeli iz Rusije.

Tim Alekseja Navaljnog objavio je u četvrtak da je boca vode iz hotelske sobe u Tomsku u kojoj je Navaljni odsjeo prošli mjesec odnesena u Njemačku i da su na njoj pronađeni tragovi nervnog otrova novičoka. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruski stručnjaci nisu mogli proučiti bočicu vode i da zbog toga Moskva ne može komentirati slučaj. “Mi ne možemo to objasniti jer, kao što znate, ova bočica, ako je i postojala, odnesena je u Njemačku ili nekamo drugamo. Nešto što je moglo postati dokaz trovanja nažalost su iznijeli iz zemlje. To otvara dodatno pitanje - zašto?” rekao je Peskov.

“Previše je apsurda u ovoj priči da bi se ičija riječ uzimala zdravo za gotovo”, dodao je. Rusija kaže da joj treba više dokaza prije otvaranja formalne kaznene istrage slučaja Navaljni i zatražila je od Njemačke da joj preda medicinske podatke Navaljnog na analizu. Saveznici Navaljnog tvrde da bi ispravna istraga ovog slučaja otkrila da su Kremlj, predsjednik Vladimir Putin i ruske sigurnosne službe odgovorni za trovanje tog oporbenog političara. Kremlj je nazvao optužbe neutemeljenima i rekao da ne bi imalo smisla otrovati Navaljnog i onda mu dopustiti odlazak na liječenje u drugu zemlju u kojoj bi se mogli otkriti tragovi trovanja.

Navaljnome je pozlilo na letu iz Sibira za Moskvu prošli mjesec. Proveo je neko vrijeme u sibirskoj bolnici, a zatim je na zahtjev obitelji prebačen na liječenje u Berlin. Britanija je priopćila u srijedu da je gotovo sigurno da su ruske obavještajne službe izvršile napad na Navaljnog, jednog od najžešćih kritičara Putina, te da Rusija mora dati odgovore vezano uz taj slučaj jer je korištenje kemijskog oružja neprihvatljivo. H
Možda ste propustili...

RASTE BROJ ZARAŽENIH, KAO I U VEĆINI DRUGIH EUROPSKIH ZEMALJA

Češka gradi improvizirane bolnice, rekordan broj zaraženih u Poljskoj i Slovačkoj

U ZEMLJAMA OECD-A PREPOLOVLJEN BROJ BORAVIŠNIH DOZVOLA

Veliki pad migracija zbog pandemije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana