Svijet
MIKE POMPEO STIŽE U POSJET SLOVENIJI

Amerika traži prijatelje na europskom istoku
Objavljeno 11. kolovoza, 2020.
Varšava pozdravlja preseljenje dijela američkih vojnika iz Njemačke na svoj teritorij, uvijek na oprezu zbog Rusije

Američki državni tajnik Mike Pompeo u utorak kreće u obilazak četiriji prijateljskih zemalja srednje i istočne Europe, u vrijeme zategnutih odnosa s Njemačkom zbog odluke predsjednika Donalda Trumpa da odande povuče američke vojnike.

Pompeo u utorak kreće na petodnevno putovanje koje završava u bliskoj saveznici Poljskoj. Varšava pozdravlja preseljenje dijela američkih vojnika iz Njemačke na svoj teritorij, uvijek pod oprezom od povijesno neprijateljske Rusije.

Protiv Huaweija
Šef američke diplomacije posjetit će i Češku, Sloveniju i Austriju, a očekuje se da će tamo pozvati na odbacivanje Huaweija, kineskog telekomunikacijskog diva koji Washington smatra prijetnjom, jednog od predvodnika uvođenja 5G interneta diljem svijeta. U Sloveniji, gdje će biti prvi američki državni tajnik koji ju je posjetio od 2001., Pompeo će u četvrtak potpisati sporazum o 5G-u, objavili su dužnosnici, ne otkrivši više detalja.

Pompeovo putovanje događa se nekoliko tjedana nakon što je Pentagon najavio da će SAD vratiti oko 6,4 tisuća vojnika iz Njemačke, a njih 5,6 tisuća preseliti u druge NATO članice, uključujući Italiju i Belgiju.

Trump ima napet odnos s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Ona je u svibnju odbila njegov poziv na sastanak država G7 u Washingtonu, kao razlog navevši pandemiju koronavirusa, a republikanac najveću europsku ekonomiju optužuje za nepravedne trgovinske politike. "Kod ovog putovanja najznačajnija su mjesta koja državni tajnik neće posjetiti“, ističe Ian Lesser, potpredsjednik njemačke Marshallove zaklade Sjedinjenih Država sa sjedištem u Bruxellesu.

"Da je namjeravao baviti se u ovom trenutku ključnim pitanjima transatlantskih odnosa, državni tajnik došao bi u Bruxelles, Pariz i Berlin."

Lesser smatra da preseljenje vojnika iz Njemačke neće biti važna tema za američke birače na predsjedničkim izborima u studenom.

Dojam za izbore
"Ono što ima nekog političkog odjeka je način na koji je neki američki dužnosnik primljen kad on ili ona otputuju u Europu".

"Ovo je putovanje malog rizika iz perspektive vlade“, naglašava Lesser. "Želi se ostaviti dojam vanjskopolitičkog uspjeha“, zaključuje. Pompeo je prošlog mjeseca posjetio Veliku Britaniju i Dansku, a u Poljskoj je bio i prošle godine. Poljski predsjednik Andrzej Duda, nedavno ponovno izabran na tu funkciju, uspostavio je bliske odnose s Trumpom.
Vuk Tešija
Plin jača ruski utjecaj na Europu
Pompeo je prošli mjesec otvorio put za sankcije zbog plinovoda Sjeverni tok 2 koji se gradi od Rusije prema Njemačkoj. Poljska se snažno protivi tom projektu, strahujući da se njime jača ruski utjecaj na Europu, dok u njemu sudjeluje i Austrija, jedna od postaja Pompeovih putovanja. Ono će imati i snažnu povijesnu simboliku. Šef američke diplomacije će u Češkoj posjetiti grad Pilsen kako bi obilježio oslobađanje te države 1945., pod zapovjedništvom generala Georgea Pattona. Najmanje jedan njegov susret bit će napet. Češki predsjednik Miloš Zeman poznat je po svojim riječima podrške Rusiji i Kini.
Možda ste propustili...

VRHOVNI SUD SAD-A POD PRITISKOM, ALI SENAT SE OPIRE TRUMPU

Protiv imenovanja suca prije izbora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZBOG PORASTA ZARAZA KORONAVIRUSOM

Češki ministar zdravstva podnio ostavku

2

VRHOVNI SUD SAD-A POD PRITISKOM, ALI SENAT SE OPIRE TRUMPU

Protiv imenovanja suca prije izbora

3

PREDSJEDNIK ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN

Rohani nakon američke obnove sankcija: SAD se izlaže porazu i izolaciji