Sport
VELIKI TJEDAN BIJELO-PLAVIH

U osam dana dueli protiv Dinama, Rijeke i Hajduka
Objavljeno 25. lipnja, 2020.
Izazovan tjedan Osječani ppočinje ugostovanjem u Maksimiru

Nogometaši Osijeka su pred serijom utakmica za koju se doista može reći - tko preživi, pričat će. I sve će se odvijati filmskom brzinom jer ih u osam dana očekuju tri derbija.


U prvom od njih imat će najteži i najlakši posao, ovisno o tome kako se gleda. U subotu će biti gosti novog (starog) državnog prvaka Dinama. Igrati u Maksimiru pripada u onaj najteži dio priče, a najlakši je vezan uz očekivanja jer ni jedna momčad kada gostuje kod Dinama ne može reći - idemo po pobjedu.


Jedini imperativ koji će Osijek imati u tom susretu jest odigrati hrabru i dobru utakmicu, a sve ostalo će u tom slučaju doći samo po sebi. Uostalom, posljednja četiri susreta tih suparnika bila su vrlo izjednačena. Osijek je dvaput pobijedio, jednom je završilo bez pobjednika, a jednom je slavio Dinamo, a sve pobjede su ostvarene minimalnim prednostima. Istina, tri od četiri ta posljednja susreta igrala su se u Gradskom vrtu, a onaj jedan u kojem je slavio Dinamo odigran je jesenas u Maksimiru i tada su Zagrepčani slavili s 1:0 nakon kontroverzne situacije oko mjesta s kojeg je izveden jedan aut, a kasnije je iz toga pao taj jedini pogodak. Osijekova prednost u subotnjem susretu morala bi biti motivacijske prirode. Dinamo je u prošlom kolu i matematički osigurao naslov prvaka, pa sigurno neće biti baš "napaljen" do daske, a s druge strane Osječani su u žestokoj borbi za drugo mjesto pa bi im pozitivan rezultat u sudaru s Dinamom bio dobrodošao bonus posebno jer ih nakon tog okršaja čekaju još dva s izravnim konkurentima u utrci za "dvojku".


- Otkako je nastavljena sezona, mislim da smo pokazali kako se možemo nositi sa svim momčadima koje su nam konkurenti u borbi za drugo mjesto. Za mene je najvažnije što sudbinu držimo u vlastitim rukama te što smo si omogućili poziciju u kojoj o drugom mjestu odlučujemo u susretima s izravnim konkurentima. Ne očekujem kako će ova tri uzastopna derbija koja igramo donijeti konačnu odluku o našem plasmanu, ali dobrim rezultatima u tim susretima možemo si osigurati dobru poziciju uoči završna tri kola - kaže Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.


Ono što je važno, Osijek je u dobrom stanju. Forma je vrlo dobra, riječke rane su zacijeljele, što govori podatak kako je Osijek u četiri odigrana kola nakon koronastanke najuspješnija momčad lige i jedini je bez poraza, a atmosferu je dodatno popravila činjenica što se napokon maknuo s petog mjesta na kojem se nalazio još od kraja veljače. No, zahvaljujući maksimalnom učinku u posljednja dva nastupa, ali i činjenici da je konkurencija u njima posrtala, bijelo-plavi će u seriju derbija ući s trećeg mjesta. Istina, plasman na ljestvici je trenutačno itekako podložan promjenama jer su se momčadi od 2. do 5. mjesta nagurale u samo dva boda. Opet, uz Lokomotivu, nedvojbeno je kako su Osječani u najboljoj formi od tih momčadi iz vrha tablice, ali u derbijima najčešće ne odlučuje forma, nego raspoloženje tog dana ili te večeri kada se utakmica igra.
Uglavnom, pred osječkom je momčadi vrlo uzbudljiv i izazovan tjedan.


Dalibor Keler
SA SVIM RIVALIMA IMAJU ISTI SKOR
Zanimljiv je pogled na učinak Osijeka u ovosezonskim susretima protiv najvećih rivala u HNL-u Dinama, Hajduka i Rijeka. Sa svima imaju isti skor. Po jednu pobjedu, remi i poraz, što samo pojačava dojam kako će svi ti susreti bez obzira na to gdje se igrali biti neizvjesni. Protiv Dinama u Gradskom vrtu Osijek je prvo remizirao (0:0), a ovog je proljeća slavio s 1:0, dok je u Maksimiru jesenas doživio istovjetan poraz. S Hajdukom u Gradskom vrtu pobjeda (1:0) i remi ovog proljeća (0:0), a na Poljudu poraz od 3:2 u odličnoj utakmici. I na kraju protiv Rijeke prvo remi na Rujevici (1:1), pa onda pobjeda u ludom preokretu u Gradskom vrtu, kada je Osijek zaostatak na poluvremenu od 0:2 u nastavku pretvorio u pobjedu s 3:2, a minimalan poraz Osijek je doživio ovog proljeća na drugom ovosezonskom gostvanju u Rijeci. Dakle, vidljivo je kako su kao gosti Osječani u tim derbijima osvojili samo jedan bod, no tada su bili ipak neka drukčija momčad od ove koja su danas.
nastavak niza
OSIJEK NAKON NASTAVKA NE ZNA ZA PORAZ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike