Svijet
STOGODIŠNJICA ROĐENJA KAROLA WOJTYLE

Ivan Pavao II. bio je čovjek milosrđa
Objavljeno 19. svibnja, 2020.
Poljska je 18. svibnja proslavila stogodišnjicu rođenja Karola Wojtyle - čovjeka koji je postao papa Ivan Pavao II., svetac Katoličke Crkve i jedna od najutjecajnijih osoba drugog dijela 20. stoljeća. Tijekom 26-godišnjeg pontifikata bio je zamašnjak rušenja komunizma i kritičar liberalnog kapitalizma. Posegnuo je prema mladima i pokušao zaliječiti rane s muslimanima i Židovima. "Ivan Pavao II. bio je čovjek milosrđa, jer pravda i milosrđe idu zajedno", kazao je papa Franjo u ponedjeljak ujutro.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki predao je komad Berlinskog zida Muzeju Ivana Pavla II. u Varšavi, u simboličnom činu kojem je nazočio i njemački veleposlanik. Neki su događaji, poput nacionalnog hodočašća u Rim, odgođeni zbog koronavirusa. Iako je Ivan Pavao II. snažan simbol, mnogi njegovi sunarodnjaci nemaju entuzijazma za njegova učenja.

"Ograničavamo se na citate, godišnjice, imenovanja ulica ili škola po njemu, ali proučavanje važnih dijelova njegova pontifikata u drugom je planu", kaže dominikanski svećenik Maciej Zieba. "A ostavio nam je mnogo toga što treba slijediti." Njegove misli o ekologiji, feminizmu, o moralnim temeljima demokracije i kapitalizma "danas su čak i relevantnije nego prije 30 ili 40 godina", dodaje Zieba. "On je pisao o globalizaciji i problemima koji iz globalizacije proizlaze dok je to još bilo u začetku", kazao je svećenik.

"I nije apsolutno htio da se njegovo nasljeđe i sjećanje koristi za političke dobitke. Uvijek je kritizirao spregu crkve i države i sve oblike nacionalizma", naglasio je Zieba. H
Možda ste propustili...

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

Najčitanije iz rubrike