Svijet
POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael
Objavljeno 19. travnja, 2024.
Čelnici Europske unije odlučili su pojačati sankcije protiv Teherana dok se svjetske sile trude spriječiti širi sukob na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael bespilotnim letjelicama i projektilima.

Samit u Bruxellesu prvi je sastanak 27 čelnika država EU-a od napada u subotu, do kojeg je došlo više od šest mjeseci nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa, koji podupire Iran. Izrael je naznačio da će uzvratiti, no nije rekao kako. Europski vođe osudili su iranski napad, potvrdili predanost izraelskoj sigurnosti i pozvali sve da spriječe daljnje podizanje napetosti, također u Libanonu. "Smatramo vrlo važnim učiniti sve kako bi se izoliralo Iran", ističe čelnik sastanka i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, dodavši da će se nove sankcije odnositi na tvrtke uključene u proizvodnju dronova i projektila. Njemački kancelar Olaf Scholz drži važnim da Izrael ne odgovori vlastitim velikim napadom. Italija je zasebno, uoči sastanka šefova diplomacija skupine G7, izrazila pozitivno mišljenje o sankcijama protiv proizvođača oružja povezanih s napadom na Izrael, kao i za napade na brodove u Crvenom moru.

EU je već uveo više sankcija protiv Irana zbog kršenja ljudskih prava, širenja oružja za masovno uništenje i podrške Teherana ruskom ratu u Ukrajini. Njemačka, Francuska i nekoliko drugih članica EU-a razmatraju i da se postojeće sankcije, čija je svrha smanjiti broj dronova kojima Iran opskrbljuje Rusiju, prošire kako bi se odnosile i na projektile te dostavu oružja proiranskim skupinama na Bliskom istoku. Analitičari tvrde da se Iran vrlo vjerojatno neće suočiti s ozbiljnijim gospodarskim sankcijama zbog zabrinutosti da bi mogle porasti cijene nafte i da bi se moglo razljutiti Kinu, njezina glavnog kupca.

I SAD i Velika Britanija u četvrtak su uveli sankcije Iranu, koje se odnose na “iranski program bespilotnih letjelica, industriju čelika i proizvođače automobila”. Sankcije SAD-a ciljaju “16 osoba i dva subjekta koji omogućuju proizvodnju iranskih bespilotnih letjelica”, uključujući i Shahed dronove “korištene tijekom napada 13. travnja”, ističu. Britanci su uveli sankcije iranskim vojnim entitetima, među kojima su Glavni stožer oružanih snaga i mornarica Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC), a ciljaju ukupno 13 subjekata ili pojedinaca. H/I.B.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike