Sport
NOVO POGLAVLJE U BJELORUSIJI

Filipović je, kao i Pranjić, nekada bio i “grafičar”
Objavljeno 24. ožujka, 2020.
Ljubitelje nogometa u Osijeku svakako je razveselila vijest da je Jakov Filipović postao novi član najboljeg bjeloruskog kluba BATE Borisova. Tako se tom visokom plavokosom stoperu pružila nova prilika za dograđivanje odavno naznačene uspješne karijere. No, kako se i ovom prilikom pokazalo da UEFA Transfermarkt ima svoje propuste, u popisu klubova u kojima je taj mladić boravio nije spomenuto vrijeme koje je Filipović proveo na samom početku karijere.

Činjenica je, naime, da je bio u mlađim kategorijama član NK-a Osijek, zatim BSK-a (Bijelo Brdo), Cibalije i Intera Zaprešić, ali je, prije toga, još kao kadet - svladavao nogometnu abecedu u osječkom Podgrađu.

- Naravno da se sjećam - rekao nam je jučer Igor Dubravčić, nekadašnji voditelj Škole nogometa i trener juniora Grafičar Vodovoda.

- I kao kadet, tada pod nadzorom kolege Milana Vuice, pokazivao je neslućenu darovitost, pa sam mu, i prije nego što se uputio u Gradski vrt, gdje je nastupao kao junior našeg prvoligaša, ukazivao povjerenje na juniorskim utakmicama "žuto-plavih". Štoviše, isto nam je potvrdio i Davor Rupnik, čiji je učenik Filipović bio i među "grafičarima", ali i u BSK-u, te koji i danas priča o mogućnostima plavokosog nogometaša s mnogo poštovanja. Dokaz svemu je i fotografija (preslika iz Glasa Slavonije) kadeta osječkih "grafičara" s trenerom Milanom Vuicom, a Filipović čuči treći slijeva.

I dok bismo taj propust mogli opravdavati činjenicom da Filipović nikad nije zaigrao za seniore matičnog kluba (iako mu je Rupnik još kao kadetu davao mogućnost treniranja s najboljim retfalačkim sastavom, nap. a.), potpisnik ovih redaka, kao strastveni kroničar osječkih nogometnih zbivanja (u Grafičar Vodovodu naročito!) i još prije nekoliko godina upozoravao je na nemarnost Transfermarkta, koliko god to iz naše, lokalne sredine izgledalo nevjerojatnim ili preambicioznim. Naime, bivši hrvatski reprezentativac Danijel Pranjić, provjereni internacionalac, cijelu je seniorsku sezonu (2000./2001.) pridonosio uspjesima tada Liovićeva trećeligaša zajedno s braćom Smoje, Čulinom, Radotićem, Jerkovićem, Koščevićem… da bi, poslije tog “kaljenja”, njegova karijera u NK-u Osijek, zagrebačkom Dinamu, Bayernu… krenula uzlaznom putanjom. Sve to samo da nam - povijest ne zamjeri! D. Kerže
Transfermarkt ima svoje propuste u navođenju bivših klubova uz imena nekih igrača
Možda ste propustili...

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

NAKON PRVOG PORAZA BROKERA OD KVARNERA 2010

Finalna serija ne trpi ovoliki broj promašaja i nervozu

EUROPSKO PRVENSTVO U VESLANJU

Polufinale je tu, mogu naši i brže

Najčitanije iz rubrike