Osijek
SEZONA GRIPE AKTUALNA, ALI JE U ZNATNOM PADU

U Osijeku ovaj tjedan 17 zaraženih
Objavljeno 21. ožujka, 2020.
I dok je prije samo tri tjedna jedna od glavnih vijesti iz Zavoda za javno zdravstvo bila sezona gripe, pojavom koronavirusa na ovu zaraznu bolest građani su, rekli bismo, zaboravili.

Ipak, dobre vijesti stižu iz Službe za epidemiologiju osječkog Zavoda za javno zdravstvo, odakle voditelj Službe prof. dr. sc. Karlo Kožul ističe da u 11. tjednu sezone gripe ta bolest je u padu!

- U ovome je tjednu u Osijeku zabilježeno 17 oboljelih, odnosno od početka sezone ukupno 1019 osoba. U Osječko-baranjskoj županiji evidentirano ih je ovoga tjedna 134, odnosno sveukupno od prvog dana sezone gripe oboljelo je ukupno 2580 osoba. Iako gripa jenjava, ne možemo reći da je u cijelosti prestala - pojašnjava dr. Kožul.

Da nije bilo koronavirusa, kaže dr. Kožul, vjerojatno se brojni građani ne bi niti testirali na gripu, odnosno možda ne bi niti bila otkrivena. Klinički bolnički centar, dodaje, najprije građane testira na gripu da vidi ako imaju tu bolest, da se zbog nje evidentiraju.

Iako je sezona gripe u opadanju, dr. Kožul ističe da se valja držati svih savjeta liječnika koji se na gripu odnose, kako bi bolest što lakše prošla. To u prvome redu znači da treba ostati u krevetu i odmarati se te svakako piti dovoljno tekućine. Uzimanjem šest do osam čaša vode, sokova i drugih pića bez kofeina dnevno, spriječit će se dehidracija. Valja uzimati lakšu hranu, ponajprije juhu. Ako se temperatura ne snižava, odnosno razviju se drugi simptomi, poput osipa ili natečenih limfnih čvorova, valja kontaktirati liječnika. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike