Sport
IVAN MEŠTROVIĆ, PREDSJEDNIK NK OSIJEK

Nastavit igrati, ali tek onda kada cijela Europa bude očišćena od koronavirusa
Objavljeno 20. ožujka, 2020.
Kriza će imati utjecaja na poslovanje kluba, ali ne i na njegovu opstojnost - kaže predsjednik bijelo-plavih

Sve aktivnosti u NK Osijek trenutačno su u stanju mirovanja zbog pandemije koronavirusa. S obzirom na brojne projekte koje je osječki klub započeo takva situacija sigurno mu ne ide na ruku, pa je zanimljivo čuti kako na tu kriznu situaciju gleda predsjednik Ivan Meštrović. I sam na poslovnom planu itekako osjeti posljedice borbe protiv koronavirusa, jer mreža njegovih poslovnih aktivnosti razgranata je diljem svijeta, što zahtijeva brojna putovanja na koja sada nije u mogućnosti odlaziti.

Borba će potrajati
Meštrović cijelu situaciju prati iz svog doma u Budimpešti i nije baš optimističan kada je u pitanju rješavanje problema pandemije koja se sve više širi Europom. No, kao i uvijek vrlo je razložan i staložen u svojim razmišljanjima i pogledima kada su u pitanju aktualna pitanja, a koronavirus u ovom je trenutku najvažnija tema.

- Ponašam se kao i svi drugi koji su odgovorni u ovoj krizi. Sjedim kod kuće, pratim situaciju u svim zemljama s kojima me vežu poslovni i osobni interesi. Poslovne obveze odrađujem putem mailova i telefonskim putem. Kako svima tako je i meni - kaže Ivan Meštrović, predsjednik NK Osijek, pa dodaje:

- Drago mi je što Hrvatska i Mađarska još nekako cijelu situaciju drže pod kontrolom u odnosu na najugroženije europske zemlje. U Hrvatskoj je to možda i odraz činjenice da imamo iskustva iz Domovinskog rata. Iako je od njega prošlo 30-ak godina sjećanja su još uvijek svježa, pa su ljudi disciplinirani, što je u krizama ovog tipa daleko najvažnije. Uzet ću Kinu za primjer gdje je pandmija izbila. Oni su samo zbog discipline i činjenice što nemaju zapadnjačke manire ponašanja uspjeli širenje zaraze staviti pod kontrolu. U Europi i demokratskim zemljama to je malo drugačije, jer su slobode daleko veće, ali svi moramo shvatiti ozbiljnost situacije i pridržavati se naputaka koje daje Vlada Republike Hrvatske i Krizni stožer civilne zaštite. Iskreno, u ovom trenutku krizi se ne nazire kraj i nisam baš optimist kada je u pitanju njezino rješavanje. Bojim se kako će proći mjeseci dok se pandemiji ne stane na kraj.

U skladu s trenutačnom situacijom NK Osijek je sada u stanju potpunog mirovanja. Djelatnici rade od kuće, stadion je zatvoren, pa nema ni redovnih trenažnih aktivnosti.

- Mi smo bili među prvim klubovima u Hrvatskoj koji su se odlučili za takve drastične mjere, jer drugi način za očuvanje zdravlja naših igrača, djelatnika i djece koja treniraju u našoj Školi nogometa ne postoji.

Zadnjih dana mnogo se priča i o utjecaju krize na financijsku stabilnost klubova. Kako NK Osijek stoji na tom planu?

- Pandemija će sigurno imati određenog utjecaja na poslovanje kluba, ali opstojnost NK Osijek neće biti dovedena u pitanje. Hrvatski klubovi, nažalost, ne ovise toliko o broju prodanih ulaznica ili TV pravima, pa u tom dijelu nećemo biti posebno zakinuti. Utjecaj na poslovanje bit će više posredan kroz nemogućnost pripreme i obavljanja transfera, što je jedan od glavnih izvora financiranja većine naših prvoligaša. Hvala Bogu, NK Osijek ne ovisi ni o tome, jer mi nismo u poziciji da nam transfer - politika određuje hoćemo li preživjeti ili ne. Naravno, mogli bismo posljedice osjetiti na sponzorskom planu, jer veliko je pitanje kako će naš sponzorski pool poslovati u vrijeme i nakon krize, što će ovisiti o izdvajanjima za NK Osijek.

Neizvjestan nastavak
Mnogo se priča i o tome na koji će način i hoće li se uopće završiti sezona koja je iznenada prekinuta. Spominju se razni mogući scenariji, a za početak UEFA je povukla prvi potez odgađanjem Eura koji se ovog ljeta trebao odigrati u 12 europskih gradova.

- To je bila najlakša odluka za UEFA-u. Daleko je složnije pitanje kako će se, na koji način i kada završiti nacionalna prvenstva. To je ključ cijele priče, jer će možda biti potrebno prekrajati ili izrađivati nove kalendare natjecanja za sezone koje slijede. UEFA će u tome imati golemu odgovornost, jer odluke koje će donositi moraju biti koordinirane. Nema nikakvog smisla nastavljati s nacionalnim prvenstvima sve dok cijela Europa ne bude očišćena od koronavirusa. Budu li donošene ishitrene odluke upast ćemo u potpuni kaos. Vidite i sami kako se pandemija ne prima na isti način u svakoj zemlji, pa će odluka o nastavku natjecanja biti iznimno osjetljiva i komplicirana.

Što ako se ne ostvare uvjeti da prvenstva budu završena u nekom razumnom roku?

- Mnogo je mogućih scenarija, ja sam za to da se odigraju svakako u onom trenutku kada se za to steknu uvjeti. Postoji mogućnost i poništavanja sezone što bi izazvalo dosta nezadovoljstva, jer bi u tom slučaju uvijek bilo oštećenih strana. U pravilu se tu radi o velikim klubovima, a oni su iznimno glasni kada krenu u prosvjede. Baš zbog toga UEFA će biti pod velikim pritiskom kojem se mora othrvati i donijeti odluke koje će biti u korist nogometa, a ne određenih interesnih skupina. U ovom trenutku ne želim prejudicirati kakve će to odluke biti.

Zasad još nitko od nadležnih ne želi brzati s takvim odlukama. Situacija se snima i za očekivati kako će reakcije biti usklađene s određenim stanjem u danom trenutku.

- Zasad još uvijek ništa ne možemo sa sigurnošću tvrditi, ali uskoro će se morati donijeti i neke možda teške i nepopularne odluke. Njih bi trebalo objelodaniti najkasnije za mjesec dana, ako se u tom razdoblju nešto bitno ne promijeni nabolje po pitanju pandemije. Klubovi jednostavno moraju znati kakve su opcije ako će se prvenstva nastaviti 1. svibnja, 1. lipnja, ili možda čak i kasnije. Možda će se završnica sezone odigrati tek ujesen, što bi totalno poremetilo kalendare natjecanja. Naravno, sve ovo o čemu sada pričamo zapravo je sekundarno pitanje. Ono primarno je dobiti bitku protiv virusa, a onda se možemo posvetiti saniranju štete koji je prouzročio na svim razinama. Nažalost, kako stvari danas izgledaju ne možemo se nadati brzom povratku normalnom životu čiji su sport i nogomet integralni dijelovi - zaključio je Ivan Meštrović, predsjednik NK Osijek.

Dalibor Keler
RADOVI NA PAMPASU TEKU NORMALNO
Kakva je situacija s radovima na Pampasu gdje NK Osijek gradi novi stadion, je li pandemija zaustavila ili smanjila intenzitet radova?

- Zasad nema nikakvih zastoja u radovima na novom stadionu, jer još uvijek nije donesena mjera koja ograničava ili zabranjuje građevinske radove. Naravno, na samom gradilištu izvođač radova poduzeo je sve potrebne radnje u smislu higijene kako bi se zaštitilo radnike. Nažalost, ne možemo sa sigurnošću tvrditi ni kako će se tamo situacija dalje razvijati, jer uvijek postoji mogućnost zaraze i na gradilištu, a ako bi se to dogodilo onda bi projekt morao stati. No, vjerujem u odgovornost i profesionalnost izvođača radova te da će nas taj najgori mogući scenarij zaobići.
Ivan Meštrović

predsjednik NK Osijek

- Sportska natjecanja ne mogu se i ne smiju nastaviti sve dok se cijela Europa posve ne očisti od koronavirusa. Svaka drugačija odluka bila bi čisti avanturizam, jer bi mogla dovesti do potpunog nereda.
Možda ste propustili...

DOIGRAVANJE KOŠARKAŠA ZA ULAZAK PREMIJER LIGU

Riječanima prednost, Brokerima upozorenje

ŽNK OSIJEK SUDIONIK EU SPORT FORUMA

U finalu je bio i osječki projekt

Najčitanije iz rubrike