Sport
UOČI GOSTOVANJA OSIJEKA NA RUJEVICI

Nakon gotovo dvije godine sastav bijelo-plavih bez - Mirka Marića
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Prvi strijelac HNL-a posljednji prvenstveni susret propustio je još u svibnju 2018. godine

Nogometaši Osijeka su se pobjedom protiv Dinama opet uključili u ravnopravnu utrku za drugu poziciju, koja na ljeto omogućuje sudjelovanje u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Još se jednom pokazalo kako bijelo-plavi nemaju problema u okršajima protiv svojih najvećih rivala, nego im problem predstavljaju momčadi koje se bore za goli prvoligaški život. Pobjeda nad Dinamom uvijek je dobrodošao bonus, ali trener Ivica Kulešević sada treba pronaći formulu koja će njegovoj momčadi omogućiti osvajanje bodova i u utakmicama koje nemaju epitet derbija. Točnije, tu pobjedu nad liderom sad treba materijalizirati na pravi način, a ne opet prosipati bodove u susretima u kojima je Osijek izraziti favorit.

Sedam bez poraza
Osim što su trijumfom nad "modrima" i sačuvali jednogodišnju neporaženost u Gradskom vrtu, bijelo-plavi su svoj niz pozitivnih rezultata produžili na sedam susreta. Posljednji put poraženi su još početkom studenoga, kada su pali na Poljudu u susretu koji je mogao i drukčije završiti. Sedam utakmica bez poraza već je ozbiljan niz unutar kojeg se nalaze četiri pobjede i tri remija, a baš se u dva od ta tri remija krije tajna zbog čega je on nekako ostao u drugom planu. Osijek u tom nizu nije uspio pobijediti dvije od tri najlošije plasirane momčadi HNL-a (Varaždin i Inter). I to je detalj koji stalno nameće pitanje "što bi bilo kad bi bilo". Tražiti odgovor na njega baš je uzaludan posao jer to je "voda koja je prošla ispod mosta". Uostalom, sam trener Ivica Kulešević poslao je jasnu poruku nakon susreta s Dinamom:

- Još uvijek smo u bodovnom zaostatku u odnosu na ciljanu drugu poziciju, prema tome, u takvoj situaciji za nas dovoljno dobre mogu biti samo pobjede.

Slijede im još dva derbija što bi, s obzirom na to kako ih bijelo-plavi igraju ove sezone, trebala biti umirujuća situacija. Problemi bi mogli doći poslije kada stižu susreti protiv Istre 1961, Varaždina i Slaven Belupa. Opet, o tome je u ovom trenutku rano razmišljati jer prvo dolazi gostujući susret protiv Rijeke, a njega Kulešević ne dočekuje bez glavobolja.

Mance ili Špoljarić?
Na Rujevicu su bijelo-plavi prisiljeni putovati bez svog najjačeg napadačkog oružja Mirka Marića. Prvom strijelcu HNL-a, koji je dosad suparničke mreže tresao 16 puta, Dinamo je bio posljednji suparnik ove sezone kojemu nije zabio, pa je riješio i taj problem, no dobio je treći žuti karton i u probleme gurnuo svog trenera. Osim toga, time se završio i njegov niz od 62 uzastopne utakmice koje je odigrao u prvenstvu! Ako ste pomislili kako je to rekord - nije. Najveći niz uzastopnih nastupa u dresu Osijeka u HNL-u ima današnji sportski direktor Alen Petrović - 67. Uglavnom, teško je zamisliti napad bijelo-plavih bez Marića, ali silom prilika Kulešević će morati tražiti drugo rješenje. Na raspolaganju su mu dvije opcije - Antonio Mance, koji ne izgleda baš uvjerljivo u napadačkoj roli ovog proljeća, i Josip Špoljarić, koji čeka priliku, a protiv Dinama u malo minuta koje je dobio pokazao je zanimljivu formu. Kod Mancea je vidljiv nedostatak samopouzdanja i kako dugo posti. Posljednji prvenstveni pogodak zabio je još početkom listopada protiv Gorice, a kada ne zabijaju, napadači postaju nervozni i skloniji egoizmu nego inače. Manceu bi svakako bilo lakše da malo manje "sili" udarac i proboj, a više surađuje sa suigračima jer to je sigurno lakši put izlaska iz golgeterske krize.

- Mance je u susretu protiv Dinama trkački odradio sve što se od njega tražilo. Napadački je bio malo odsječen, pa je ponekad izgledalo kako previše forsira proboje. No znate kako je s napadačima kada uđu u krizu realizacije. Zato moramo biti momčad i pomoći Manceu da prebrodi ovo krizno razdoblje. Što se Špoljarića tiče, on me svojim radom i zalaganjem stalno tjera da mu pružim priliku. Na početku drugog dijela sezone dogodile su se neki nepredviđeni raspleti utakmica pa je ostao na klupi, iako sam ga planirao uvesti u igru. On zna kako klub najozbiljnije računa na njega i svakako će dobivati više minuta do kraja sezone. Možda se to dogodi već u Rijeci - kaže trener nogometaša Osijeka.

Uglavnom, bit će neuobičajena situacija vidjeti bijelo-plavu momčad bez Marića u sastavu nakon gotovo dvije godine. Naime, posljednji je put “Mara” preskočio prvenstveni susret još početkom svibnja 2018., kada je Osijek igrao protiv Intera. Tada se to dogodilo zbog crvenog kartona (dva žuta nap.a.) koji je dobio baš na - Rujevici. Usput rečeno, riječki stadion baš kao da nije suđen Mariću jer na njemu još nikada nije bio strijelac. Neće ni ovaj put, pa će mu susret u Kupu, koji slijedi u ožujku, biti nova prilika...

Dalibor Keler
Marić propušta utakmicu nakon 62 uzastopna prvenstvena nastupa. Rekorder je Alen Petrović sa 67 susreta u nizu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike