Ekonomija
GOSPODARSTVO POD PRITISKOM

Najslabiji kineski rast u 30 godina
Objavljeno 20. siječnja, 2020.
Kinesko je gospodarstvo u 2019. godini poraslo za 6,1 % najsporije u gotovo 30 godina, pod pritiskom trgovinskog rata sa SAD-om, pokazali su objavljeni službeni podaci. Iako je rast u prošloj godini bio slabiji nego u 2018. kada su aktivnosti porasle 6,6 %, zadržao se unutar zacrtanog vladinog raspona od 6 do 6,5 %, objavio je državni zavod za statistiku. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju gospodarstvo je ponovo poraslo 6,0 %, kao i u tromjesečju ranije, ali podaci pokazuju usporavanje od početka godine, s obzirom na 6,4-postotni rast u prva tri mjeseca, te 6,2-postotni u razdoblju od travnja do lipnja.

Izvoz i ulaganja oporavili su se pred kraj godine, prateći usuglašavanje stajališta Pekinga i Washingtona o prvoj fazi trgovinskog sporazuma koji bi trebao dokončati gotovo dvogodišnji trgovinski rat. Američki predsjednik Donald Trump i potpredsjednik kineske vlade Liu He potpisali su preliminarni sporazum u srijedu. Dogovoreno je da će Kina povećati kupnju američkih proizvoda i usluga za 200 milijardi dolara u dvije godine, a SAD će zauzvrat ukinuti određene carine na kineski uvoz. I dalje ostaju na snazi američke carine na kinesku robu u vrijednosti od oko 370 milijardi dolara.

"Potpisivanjem prve faze sporazuma sprečava se naglo pogoršanje odnosa. No, sve oštrije rivalstvo između SAD-a i Kine nije suzbijeno i ključno će utjecati i na njihove odnose izvan trgovine", konstatira istraživač berlinskog Mercator instituta za kineske studije Max Zenglein. H
Nemoguće je uništiti državne tvrtke
“Kina neće prihvatiti neke stvari, poput strukturalnih prilagodbi. Nemoguće je uništiti državne tvrtke, što Amerikanci zahtijevaju”, rekao je profesor ekonomije na Sveučilištu Renmin Huang Weiping. Kinesko gospodarstvo pak pritišće i sve veći dug, ugrožavajući sigurnost financijskog sustava. Komunistička partija pod dodatnim je pritiskom da uoči obilježavanja stote godišnjice rada poboljša ekonomske rezultate. Partija će se povodom te obljetnice sigurno htjeti pohvaliti snagom Kine, drži Zenglein. „Zato će vlada posvećivati još više pozornosti usporavanju gospodarstva”, špekulira.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana