Osijek
ZAVOD NASTAVLJA OBILAZITI ZGRADE

Bodražić: Prvi je ove godine na redu Jug 2
Objavljeno 15. siječnja, 2020.
Zaključak na pola puta: omogućiti investiranje u energetsku obnovu onim suvlasnicima koji te projekte ne mogu izvesti sami

Proteklu, 2019. godinu osječki je Zavod za stanovanje uvelike posvetio svome projektu obilaska svih zgrada pod svojim upravljanjem kako bi se u konačnici izradila mapa investicijskih potreba - i pojedinih stambenih naselja i osječkog stambenog fonda kao cjeline.

Na čelu s direktorom Zavoda, Bojanom Bodražićem, predstavnici svih tehničkih službi Zavoda tako su obišli Sjenjak, Vijenac Ivana Meštrovića, Gornjodravsku obalu, Vijenac Ljube Babića, Vijenac Josipa Kozarca, Vijenac Augusta Cesarca i Naselje Stanka Vraza. Zaključak - treba omogućiti investiranje u energetsku obnovu onima koji te projekte ne mogu izvesti sami.

Koji su problemi?
"Treba istaknuti kako su mnoge stambene zgrade koje smo obišli starijeg datuma i imaju povećanu potrebu za održavanjem i sanacijom pročelja i krovova, tako da su predstavnici suvlasnika često isticali potrebu za energetskom obnovom. Međutim, tu se kao problem uočava to što su mnoge zgrade fizički vezane te se, prema uvjetima Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, smatraju arhitektonskom cjelinom. To pak znači da se na eventualne natječaje od strane Fonda i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, ako uvjeti natječaja ostanu nepromijenjeni, mogu prijavljivati samo zajedno, a to je jako teško logistički izvedivo uz toliki broj suvlasnika koji trebaju dati svoju suglasnost. Tu do izražaja dolazi i generalni problem što u većem broju zgrada na kojima su potrebni veći zahvati uglavnom stanuje populacija ‘‘treće životne dobi‘‘ sa smanjenim financijskim mogućnostima, što svakako otežava donošenje važnijih odluka za suvlasnike. Tu je i priča o dizalima. Možemo potvrditi da je uistinu velik broj zgrada zainteresiran za njihovu ugradnju financiranu od strane EU-a. No kako od toga, čini se, neće biti ništa, i tu se, kao i glede obnove pročelja, osjećamo dužnim nekako pomoći. Zato smo pred kraj 2019. i uputili gradonačelniku pismo namjere kojim se otvara mogućnost da Grad Osijek krene sa subvencioniranjem ovih projekata", otkriva Bodražić.

Poteškoće s etažiranjem
Iz Zavoda ističu i kako je kod određenog broja zgrada u svakome naselju ekipa iz Zavoda za stanovanje uočila problem kod etažiranja, gdje suvlasnici ističu želju za rješavanjem problema, ali ih u tome sprječava nedostatak financijskih sredstava i nemogućnost dogovora svih suvlasnika unutar zgrade. Primjerice u Naselju Stanka Vraza i na Vijencu Ljube Babića.

"Ovdje suvlasnike u rješavanju problema sprječavaju i neriješeni vlasničkopravni status zemljišta na kojemu su zgrade sagrađene te nije moguće ishoditi potrebitu dokumentaciju da bi se postupak etažiranja priveo kraju onako kako to suvlasnici očekuju", objašnjava Bodražić, te dodaje i kako sva ostala naselja imaju svoje specifične "boljke".

Tako su na Vijencu Josipa Kozarca problematične "slamnate" fasade i gotovo do neprepoznatljivosti uništena javna infrastruktura, na Vijencu Ljudevita Posavskog i Vijencu Ivana Meštrovića to su zemljani podovi u podrumskim prostorijama, na Gornjodravskoj obali problemi sa statikom na račun propadanja zgrada, a na Sjenjaku ilegalno prisvajanje zajedničkih kvadrata svih suvlasnika.

Stručnjaci Zavoda uskoro nastavljaju s pregledima zgrada, a prvo je na redu naselje Jug 2, gdje je najveći broj zgrada upravo pod upravljanjem Zavoda. O dolasku ekipe iz Zavoda "jugovcima", poručuje direktor Bodaržić, predstavnici suvlasnika bit će pravodobno obaviješteni.

Ivana Solar
Važnost neposrednog kontakta s građanima
Iz Zavoda za stanovanje poručuju kako je cilj obilazaka doći do uvida u stvarno stanje osječkog stambenog fonda, od kojeg je najveći dio upravo pod upravljanjem Zavoda. ‘’Ovim obilascima želimo u neposrednom kontaktu s građanima Osijeka i na samim objektima na upravljanju kod Zavoda evidentirati i upozoriti na stambenu i ostalu problematiku, s kojom se susreću naši sugrađani, te pravodobnom reakcijom na uočene probleme, smatram, šaljemo jako dobru poruku cjelokupnoj javnosti’’, poručuje direktor Zavoda Bojan Bodražić.
Možda ste propustili...

TURNIR U ŠAHOVSKOM DOMU ZRINJEVAC

Dinko Huis osvojio 9. brzopotezni turnir

OD 10. SVIBNJA NOVA REGULACIJA PROMETA U OSIJEKU

Gundulićeva će se zatvoriti od Stepinčeve do Radićeve

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Nacionalni dan hitne pomoći

Najčitanije iz rubrike