Tehno
VODIČ KROZ BOŽIĆNU KUPNJU – 1. DIO

Najbolji uređaji koje smo imali priliku testirati ove godine
Objavljeno 13. prosinca, 2019.
U dva nastavka donosimo vam naš ultimativni vodič kroz blagdansku kupnju

Kraj godine obično je razdoblje u kojemu se svatko od nas prisjeti godine na izmaku. Sumiraju se sretni trenutci, doživljaji, postignuća i druge uspomene koje su nam obilježile godinu koju ćemo upravo ispratiti. U životu novinara, posebno tech-lifestyle novinara kakvima se na portalu CroPC.net smatramo, kraj godine obično je rezerviran i za pregled najboljih uređaja koje smo imali priliku testirati, a za koje smatramo da bi mogli biti idealan poklon. Za brata, sestru, mamu, tatu, nekog vama dragog ili vama osobno, posve je svejedno. Naša lista u dva nastavka donosi top 10 stvarčica koje si mi želimo, a nadamo se i vi.

Lenovo Legion Y540
Iako nam je još uvijek na testu, Lenovo Legion Y540 definitivno je prijenosnik koji nam je obilježio 2019. godinu i svakome tko ga posjeduje omogućit će poletan ulazak u 2020. godinu i godine koje slijede, jer riječ je o moćnoj zvijeri. Lenovo Legion Y540 pokreće Intel Core i7 9750H koji sa svojih šest fizičkih i šest logičkih procesora nudi pregršt snage za sve zadatke koji se pred njega stave. Uz 1 TB diskovnog prostora na munjevito brzom NWMe disku i 16 GB DDR4 radne memorije budite sigurni u brzo pokretanje hrpe aplikacija, a uz Nvidia GTX 1660 Ti grafički sustav s čak 6 GB GDDR5 videomemorije očekuje vas i mogućnost igranja svih danas dostupnih naslova. Uz decentan i nenapadan izgled, Lenovo Legion Y540 proći će u isto vrijeme i kao poslovno računalo i kao igraća zvijer. Šlag na kraju je 15,6-inčni 144 Hz zaslon i fer, pa čak i povoljna, cijena od oko 10.000 kuna.

Cat S61
Ako vaš posao zahtijeva rad na terenu, u poslovima građevine ili poljoprivrede, u surovim uvjetima vrućine ljeti i hladnoće zimi, onda je za vas pametni telefon Cat S61. Cat S61 izrađen je izuzetno robusno, neusporediv s ijednim telefonom na tržištu. Preživjet će surove uvjete rada koji su dio normalnog okruženja nekoga tko je na terenu. Iako donosi normalne funkcije pametnog telefona, Cat S61 ipak je poseban po svojim dodatnim mogućnostima. Korištenjem stražnje kamere i lasera, moguće je fotografijama pridodati vrijednosti udaljenosti, što je zgodno za građevinske, zidarske i slične radove. Senzor kvalitete (zagađenosti) unutrašnjeg zraka mjeri količinu hlapljivih organskih spojeva (volatile organic compounds – VOC) u zraku unutar prostorije, a koje ispuštaju boje, otapala i slične kemikalije. Cat S61 mjeri temperaturu, tlak i vlažnost zraka, a tu je i termalna kamera (FLIR – forward looking infrared). Zahvaljujući tim mogućnostima, Cat S61 puno je više od telefona, to je pravi alat.

Epson EcoTank L3160
Pisač kompaktnih dimenzija i privlačnog dizajna koji oduševljava već na prvu i zasigurno će se idealno uklopiti u radni prostor. Namijenjen za kućni posao, za školarca ili studenta uz ugrađeni skener, EcoTank L3160 može poslužiti kao pisač, skener, ali i kopirka. Od povezivanja na raspolaganju su nam USB, WiFi i Wi-Fi Direct, a za ispis zadužena je hvaljena Epson Micro Piezo glava pisača s visokom rezolucijom od 5.760 x 1.440 dpi, uz koju možete ispisivati i vrhunske fotografije bez rubova. Ipak, najveća prednost ovog pisača je EcoTank tehnologija ispisa uz koju pisač ne koristi ispisne uloške, nego se boja direktno ulijeva u pisač, odnosno njegove spremnike s prednje strane, integrirane u sam pisač. Ulijevanje boje odvija se brzo i bez prosipanja boje, a nakon punjenja boje spremni ste za ispis. I to puno ispisa! Naime, jedno punjenje bojom dostatno je za ispis 8100 stranica u crno-bijelom ispisu, odnosno 6500 stranica u kolor ispisu.

Huawei P30
Huawei P30 dizajnom se ugledao u svog moćnijeg modela iz serije – P30 Pro. Staklo-metalni dizajn usavršen je i definitivno u rukama ostavlja najbolji dojam do sada. U paketu s telefonom, osim punjača i slušalica, stiže i – silikonska maska za telefona. No, osim opreme i dizajna, taj je telefon idealan odabir za ljubitelje fotografije. P30 obiluje kamerama, ima ih čak tri straga i jednu sprijeda. Sprijeda ima 32MP f/2.0 selfie kameru s podrškom za 1080p video, kao i P30 Pro. Tri kamere na leđima čine glavna 40MP f/1.7 s PA*DAF i laserskim autofokusom, zatim tu je i 16 MP, f/2.2 ultrawide širokokutna kamera te 8 MP, f/2.4, 80 mm (telefoto) kamera s podrškom za 3x optički zum.

Einhell TE-CD 18 Li-i
Za kraj prvog dijela našeg vodiča kroz božićnu kupnju - jedna prava alatka. Čak i da ste najveći geek, bušilica je nešto što morate imate jer i među računalima često postoji nešto što moramo probušiti. Einhell TE-CD 18 Li-i je akuudarna bušilica sposobna za hobi i profesionalne zadatke. Nudi tri načina rada – kao odvijač, kao bušilica i kao udarna bušilica. Laka i okretna, uz vrhunsku kvalitetu izrade, obvezatan je dio prijenosnog alata. Za napajanje koristi hvaljeni Einhell Power X-Change sustav baterija i punjača, pa ju možete kombinirati s više od 100 drugih alata iz serije!
Marin Režić
Najčitanije iz rubrike