Sport
MILE ŠKORIĆ

Ostvarenje želja: Lani je gledao Vatrene na TV-u, a sad postao dio njih
Objavljeno 22. studenog, 2019.
Škorić bi igrama u NK Osijek trebao izboriti mjesto među 23 čovjeka koja će izbornik Zlatko Dalić prijaviti za Euro 2020.

Kapetan Osijeka Mile Škorić dio je hrvatske nogometne reprezentacije, koja je upravo izborila plasman na Euro 2020. Nakon tog uspjeha s Vatrenima "skipper" se vratio u Gradski vrt, gdje ga s bijelo-plavima očekuje izazovna i zanimljiva završnica jesenskog dijela sezone.

Naravno, dojmova s posljednjeg reprezentativnog okupljanja ne nedostaje, a za kvalifikacijski susret sa Slovacima Škorić je bio u kombinacijama za udarnu momčad jer su zbog žutih kartona otpali glavni stoperski aduti Domagoj Vida i Dejan Lovren. Na kraju mu se nije posrećilo da zaigra na Rujevici, nego je dobio utješnu nagradu i odradio 90 minuta prijateljske utakmice protiv Gruzije u Puli.

Borba za Euro
Činjenica što je bio dio reprezentacije u većem dijelu kvalifikacija čini ga iznimno sretnim i ponosnim.

- Kako ne bih bio sretan kada sam još prošlog ljeta navijao za reprezentaciju pred TV ekranom tijekom SP-a u Rusiji, a sada sam postao dio toga. Sve mi se to još uvijek čini kao nekakav san, a dobio sam priliku zaigrati u kvalifikacijskoj utakmici protiv Walesa, i to u mom Gradskom vrtu. To je neponovljiv osjećaj. Kada je u pitanju cijeli kvalifikacijski ciklus, stvarno je bilo svega. Igrali smo promjenjivo, ali je na kraju do izražaja došla kvaliteta koju naša reprezenacija posjeduje - kaže Mile Škorić, hrvatski reprezentativac s Osijekovom kapetanskom vrpcom oko ruke.

Zanimljivo je da je veći dio kvalifikacijskih susreta Hrvatska odigrala prema istom obrascu. Ako su u paketu bila dva susreta, prvi bi odigrali dobro, a tri dana poslije bila bi posve drukčija slika. Nakon 20-ak minuta utakmice i vodstva stali bi i djelovali kao ispuhani balon.

- Tako je to ispalo. Kvalifikacije su visoka razina nogometa pa nije lako odigrati dva susreta u tri dana u istom ritmu. Bude malo umora, ali kako je nama, tako je i drugima. Možda nam kroz kvalifikacije nije uvijek sve baš išlo prema planu, ali sad to više nema nikakve veze jer smo konačni cilj ostvarili, što je najvažnije.

Njemu se, pak, stvarno dogodio peh kada se pokazalo da su obje stoperske pozicije za susret sa Slovačkom otvorene. U nezgodnom trenutku forma mu je samo malo pala, što je bilo dovoljno da se izbornik Zlatko Dalić prednost odluči dati Ćaleti-Caru i Periću.

- Dugo sam igrao na visokoj razini, što mi je donijelo poziv u reprezentaciju, ali mi se taj mali pad forme dogodio baš u najnezgodnijem trenutku. Ne znam, možda je na mene malo utjecalo što sam iznenada postao kandidat za jednu od stoperskih pozicija. Šteta, baš mi je žao što se tako odvilo. Ne samo zbog reprezentacije nego i zbog Osijeka. Kao da mi se malo poljuljalo samopouzdanje. U međuvremenu sam se stabilizrao i vjerujem da ću se brzo vratiti visokim standardima igre koje sam imao - kaže Škorić, kojega sad kroz igre u klubu čeka bitka za mjesto među 23 čovjeka koja će izbornik Zlatko Dalić prijaviti za Euro 2020. Bit će to teška misija, ali Mile se nema namjeru predati jer bi odlazak na kontinentalnu smotru bio vrhunac njegove igračke karijere.

- Žestoka je konkurencija na stoperskim pozicijama. Vida i Lovren su nedodirljivi, a mi ostali borit ćemo se za preostala dva mjesta. Neću se osvrtati na ono što je prošlo. Vrlo sam odlučan u želji da se nastavim dokazivati na terenu, a na izborniku je da odluči treba li me ili ne treba. Nema šanse da se sad predam.

Bolji bez kočnica
Završnica jesenskog dijela klupske sezone bijelo-plavima donosi baš izazovan miniciklus. Pred njima je pet utakmica koje nude mogućnost za popravljanje plasmana u prvenstvu i ulazak u polufinale Kupa. Osijek je, poput reprezentacije, ove jeseni često igrao promjenjivo, pa je gubio bodove i tamo gdje nije trebao.

- Slažem se, nismo uspjeli uhvatiti pravi kontinutet ove jeseni. Nedostaje nam jedna pobjednička serija za još bolju sliku, nadam se kako je ona sad pred nama. Pet utakmica koje nas čekaju stvarno nam nude priliku za dobre rezultate i vjerujem kako ćemo je biti spremni iskoristiti.

Do dobrih rezultata u seriji bit će lakše doći ako se obrana bijelo-plavih vrati na razinu na kojoj je bila na početku ove sezone. U posljednje vrijeme dosta je bilo velikih individualnih poklona suparničkim momčadima.

- Moram priznati kako smo upali u probleme u posljednje vrijeme. Na početku sezone bili smo čvrsti i sigurni, sada to baš ne izgleda tako, određene oscilacije su kroz polusezonu i očekivane, ali mi smo stvarno previše toga poklonili protivnicima. Stat će ti pehovi, sada je baš pravo vrijeme da se to dogodi.

Čudna je biljka NK Osijek ove jeseni. Otkako je na klupi Ivica Kulešević gotovo su sve utakmice ponudile vrhunsku neizvjesnost. Puno pogodaka i rezultatski preokreti nešto su u čemu gledatelji mogu uživat,i ali za igrače je to dosta stresno. Zna li kapetan zbog čega bijelo-plavi pčnu igrati tek kad dođu u rezultatski zaostatak.

- Eh, gdje bi mi bio kraj kada bih znao odgovor na to pitanje, ha-ha-ha. Stvarno ne znam objasniti taj fenomen zbog čega proigramo tek kada gubimo. Valjda u trenutku potpuno otpustimo kočnice jer više nemamo što izgubiti. Stvarno smo čudni, ali činjenica da smo sposobni protiv svakoga preokrenuti rezultat govori o našoj kvaliteti. Zapinjemo, valjda, negdje na mentalnom planu. Ipak, mislim kako se u našim utakmicama sada stvarno može uživati, jer ima puno pogodaka i vrlo su uzbudljive. Nakon tih silnih uzbuđenja u prethodnim nastupima bilo bi dobro kada bi došlo mirnije razdoblje za nas, u kojem ćemo do željenih rezultata dolaziti na manje stresan način.

Nakon povratka s reprezentativnog okupljanja kapetana bi mogla dočekati čudna slika na treningu bijelo-plavih jer su se napokon svi igrači oporavili.

- Nisam još bio s momčadi pa me baš zanima kako sad to izgleda kada smo svi na treningu jer to se nije dogodilo valjda još od priprema u Austriji. Bit će gužve na terenu, ha-ha-ha. Šalu na stranu, odlična je stvar što se konkurencija proširila, jer bi nas ona trebala učiniti još boljima.

Može li Osijek u završnoj fazi jesenskog dijela sezone uzeti svih 12 bodova i izboriti plasman u polufinale Kupa?

- Može, zašto ne? Neće biti lagano, ali nije nemoguće. Mogu obećati da ćemo dati sve od sebe kako bismo to učinili, temelje za optimizam imamo jer napadački izgledamo puno opasnije otkako smo napustili sustav s petoricom u posljednjoj liniji. Ako bismo uzeli svih 12 bodova i osigurali plasman u polufinale Kupa, jesenski dio sezone mogao bi se označiti vrlo uspješnim - zaključio je Mile Škorić, kapetan nogometaša Osijeka.

Dalibor Keler
ŠKORIĆ SANJA BITI DIO HRVATSKE NA EURU 2020.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike