Sport
BRANITELJI NASLOVA DVAMA PORAZIMA ZAKLJUČILI DAVIS CUP AVANTURU

Rezultat je čista nula, ali HTS
i igrači dijele 900 tisuća eura
Objavljeno 21. studenog, 2019.

Oslabljena i uzdrmana hrvatska teniska reprezentacija nije se dugo zadržala na završnom turniru Davis Cupa, koji se ove godine u Madridu prvi put igra u novom, turnirskom, formatu.

Hrvatska je u madridsku "Čarobnu kutiju" ušla kao branitelj naslova, a kući otišla nakon dva meča i dva poraza. Prvo je s uvjerljivih 3:0 bolja bila Rusija, potom su naši tenisači ostali na nuli i u dvoboju sa Španjolcima.

Za Hrvatsku nije bilo dobro u Madridu, ali slijedom događaja tako je valjda moralo biti. Uoči puta u Madrid dogodile su se žalose stvari oko i u momčadi koja je 2016. igrala finale Davis Cupa (poraz od Argentine), a onda lani usred Lillea pobijedila Francuze i osvojila "salataru". Da Hrvatskoj neće biti lako braniti naslov, bilo je jasno nakon što je Marin Čilić objavio "zbog ozljede ne mogu nastupiti u Davis Cupu", a onda je slijedio cirkus kakav u ozbiljnim momčadima i ozbiljnim savezima ne postoji. Nekoliko dana prije puta u Španjolsku HTS je uručio otkaz dugogodišnjem izborniku Željku Krajanu i javnosti to prezentirao kao obostrani prekid suradnje. Krajan je demantirao "sporazum" i otkrio kako je iz redova Saveza bilo pritisaka da neki igrači moraju biti u momčadi, a poslije je Savez poslao dodatno objašnjenje da su smjenu izbornika tražili nezadovoljni igrači. Bilo je nezadovoljnih i kad su, recimo, hravatsku nogometnu reprezentaciju vodili Igor Štimac ili Ante Čačić, ima i rukometaša koji nisu zadovoljni pojedincima koji su sjedili na klupi "kauboja", pa HNS ili HRS zbog toga nisu mijenjali izbornika.


Potencirala se priča o nezadovoljstvu igrača, nedovoljnoj fokusiranosti izbornika, različitim mišljenjima..., ali, da si ne lažemo, raspad sistema je nastao zbog novca. HTS-u nikad dosta, a izbornik je vjerojatno tražio više. Nisu se našli oko raspodjele i veza je pukla. Ili doista Ćorić nikada nije oprostio Krajanu što ga nije zvao za finale protiv Argentine...
Hrvatska je na ovogodišnjoj završnici nastupila u drugom sastavu, a onda protiv Španjolaca ostala i bez Borne Ćorića (iscrpljenost) i dogodila se velika nula. HTS nam potura tezu - nije bilo tako loše, nismo doživjeli debakl, a Borna Gojo je imao uspješan debi. Treba reći - da, bilo je loše. Goji se nema što zamjeriti, valjda ni Ćoriću, koji je u Madrid stigao bolestan, no hrvatski je par morao više. Nikola Mektić i Mate Pavić s Ivanom Dodigom bili su vrlo blijedi. Jedan osvojeni set Hrvatske u šest mečeva (Ćorićev protiv Rusa Hačanova) znači debakl i nekako najbolje oslikava sve što se događalo s Hrvatskom uoči polaska na turnir gdje se branio naslov pobjednika. No igrači i HTS nakon svega mogu biti bar malo zadovoljni, rezultat je bio užasan, ali Gerard Pique i Kosmos Grupa Hrvatsku će za dva poraza nagraditi s 900 tisuća eura. Igrači su bogatiji za 600.000, a Savez za 300.000 eura...


Ivana Liović
Novi format Davis Cupa ima puno kritičara, a nezadovoljstvo je izrazio i Nadal zbog igranja debelo nakon ponoći
ČETVRTFINALISTI
Teniske reprezentacije Srbije i Velike Britanije izborile su plasman u četvrtfinale finalnog turnira Davis Cupa, pa je sada poznato svih osam reprezentacija koje nastavljaju natjecanje u Madridu. Srbija je u četvrtzavršnicu ušla pobjedom nad Francuskom, a Britanci su mjesto među osam osigurali pobjedom nad Kazahstaom od također 2:1. Parovi četvrtfinala: Australija - Kanada, Srbija - Rusija, Velika Britanija - Njemačka te Argentina - Španjolska.
Najčitanije iz rubrike