Svijet
RUSIJA OSUDILA I UPOZORILA NA KRŠENJE MEĐUNARODNOG PRAVA

Izraelski "napad širokih razmjera" na sirijskom tlu
Objavljeno 20. studenog, 2019.

Izrael je rekao da je izveo "napade širokih razmjera" na "iranske i sirijske terorističke ciljeve" u srijedu rano ujutro, nakon što su odjeknule eksplozije oko sirijskoga glavnoga grada Damaska, a Rusija je upozorila da će izraelski napadi dovesti do "eskalacije napetosti".


Mete napada bili su ciljevi Iranskih snaga Kuds, snage iranske Islamske revolucionarne garde i sirijska vojska, napisala je u tvitu izraelska vojska. Izrael je uzvratio na rakete za koje je rekao da su ih iranske snage u Siriji ispalile u njihovu smjeru prošle noći. "Sirijski režim smatramo odgovornim za akcije koje su se dogodile na sirijskome teritoriju i upozoravamo ih da ne dopuštaju daljnje akcije protiv Izraela", tvitala je izraelska vojska. "Nastavit ćemo čvrsto djelovati kako dugo bude potrebno protiv iranskih snaga u Siriji", dodaje se. Sirijski protuzračni sustav obrane presreo je "intenzivne izraelske napade" te uništio većinu raketa korištenih u napadu, objavili su sirijski državni mediji. Od gelera izraelske rakete koja je pogodila kuću u gradu Sasi, jugozapadno od Damaska, poginula su dva civila, objavila je sirijska službena novinska agencija SANA. U tom području ranjeno je još ljudi, dodaje agencija bez detalja. Rusija je osudila izraelske raketne napade na sirijski teritorij priopćivši da oni predstavljaju kršenje međunarodnog prava. "Napadi na teritorij suverene države u potpunosti krše međunarodno pravo", rekao je zamjenik ruskog šefa diplomacije Mihail Bogdanov, a prenosi Interfax. Izraelski napadi "dovest će do eskalacije napetosti", kazao je Bogdanov.


U međuvremenu UN je u utorak potvrdio svoje poznato stajalište da se gradnjom izraelskih naselja na okupiranom palestinskom teritoriju krši međunarodno pravo, a jučerašnju suprotnu tvrdnju administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa osudili su Palestinci, Rusija, Turska i druge zemlje, prenose agencije.


Sjedinjene Države u ponedjeljak su poduprle pravo Izraela da gradi židovska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, odustajući tako od svog četrdesetogodišnjeg stajališta da ona nisu "u skladu s međunarodnim pravom", objavio je Reuters.


UN smatra da su izraelska naselja na palestinskoj zemlji podignuta na zemlji koju je Izael okupirao bliskoistočnim ratom 1967. godine nezakonita prema međunarodnom pravu.


"Promjena političkog stajališta neke zemlje ne može utjecati na postojeće međunarodno pravo, ni na to kako ga tumače Međunarodni sud pravde (ICJ) i (UN-ovo) Vijeće sigurnosti", rekao je novinarima u Ženevi glasnogovornik UN-ova ureda za ljudska prava Rupert Colville. Palestinci su osudili američku odluku.


Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao je da ta odluka prijeti da međunarodno pravo zamijeni "zakonom džungle", prenosi agencija BBC.


No izraelski premijer Benjamin Netanyahu pohvalio je američki potez kazavši da on "ispravlja povijesnu nepravdu".


U ponedjeljak je američki državni tajnik Mike Pompeo rekao da "gradnja civilnih izraelskih naselja nije sama po sebi protivna međunarodnom pravu" i da o statusu Zapadne obale "Izraelci i Palestinci trebaju pregovarati".


Zaokret u američkoj politici prema izraelskim naseljima pobjeda je za Netanyahua koji je obećao da će na njih proširiti izraelski suverenitet, kao i na dolinu rijeke Jordan i sjeverno Mrtvo more.
Rusija je u utorak takvu američku odluku nazvala udarcem za mirovni proces, i ponovila da su takva naselja na palestinskoj zemlji nezakonita prema međunarodnom pravu.
Hina
Rusija je osudila izraelske raketne napade na sirijski teritorij, jer je to "kršenje međunarodnog prava"