Osijek
SKUP O URBANOM ŠUMARSTVU

Klon Gupčeve lipe
zasađen na Gajevu trgu
Objavljeno 14. studenog, 2019.
Studenti i profesori zagrebačkog Šumarskog fakulteta na terenskoj su nastavi u Osijeku

Vezani članci

PRVI STRUČNI SKUP O URBANOM ŠUMARSTVU

Grad Osijek dobiva klonove Gupčeve lipe i hrasta Julijus

U sklopu Prvog hrvatskog stručnog skupa o urbanom šumarstvu, u Osijeku je jučer održana terenska nastava studenata Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu koje je organizirana sadnja stabala na više lokacija u gradu.

Najprije je naš proslavljeni veslač David Šain, uz pomoć studenata i djelatnika Unikoma, na Gajevu trgu zasadio klon Gupčeve lipe iz Gornje Stubice, dar Hrvatskog šumarskog instituta, koja je 1957. proglašena spomenikom prirode i stavljena pod zaštitu države te je zaštićeni spomenik kulture.

- Čast mi je biti dio ove akcije i tako pridonijeti tome da naš Osijek bude još zeleniji i ljepši, da bude još više hladovine u ljetnim mjesecima - rekao je Šain.

Nešto više o tom vrijednom i raritetnom izdanku jedinog živog svjedoka Seljačke bune iz 1573. godine rekao nam je prof. dr. sc. Ivica Tikvić sa Šumarskog fakulteta, koji sa svojim studentima često dolazi u Osijek, gdje su, kaže, uvijek lijepo primljeni.

- Kolege iz Šumarskog instituta iz Jastrebarskog razmnožavanjem, odnosno kloniranjem, starog stabla stvorili su mlade sadnice koje sada želimo proširiti po cijeloj Hrvatskoj. To je simbolika kojom povezujemo znanost i zelenu kulturu koju razvijamo na razne načine. Htjeli smo na simboličan način pokazati da se urbani šumari bave podizanjem zelenila u urbanim sredinama, zajedno sa svim drugim čimbenicima koji planiraju i održavaju zelenilo. Želimo da naši studenti uče na mjestu gdje smo dobili jako veliku potporu - poručio je prof. Tikvić.

Iduća je postaja bio Trg bana Josipa Jelačića u Donjem gradu, gdje je ponajbolji svjetski gimnastičar Rober Seligman postao kum klonu hrasta Julijusa iz Siska koji je, kada je stradao u oluji, bio stariji od 300 godina.

- Jako mi je drago da sam baš ja odabran posaditi ovaj hrast, velika mi je to čast, jer kao što svi već znaju, pravi sam Osječanin i uvijek u svijetu promoviram naš grad. Danas je ovdje sa mnom i kolega gimnastičar iz Mumbaija u Indiji Darshil Turakhia, koji je u Osijeku već tri mjeseca te je oduševljen gradom, a najviše našim parkovima - rekao nam je Seligman.

Akcija je nastavljena u Vukovarskoj ulici, kod sveučilišnog kampusa, gdje su studenti zasadili sadnice 20 stabala običnih koprivića, popunjavajući drvored postojećeg običnog divljeg kestenovca. Sadilo se i na Vijencu Ivana Meštrovića, gdje je zasađen hrast lužnjak dobiven iz sjemena najvećeg primjerka hrasta lužnjaka u Hrvatskoj, koji se nalazi u prašumi Prašnik u blizini Okučana.

- Ovim sadnjama Osijek i dalje brendira svoje zelenilo u kojemu stvaramo točke koje će biti zanimljive zelenim turistima, ali su i jako bitne nama građanima Osijeka u doba globalnog zatopljenja - poručila je Jasenka Vizentaner.

Praktična se nastava studenata Šumarskog fakulteta nastavila na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi, gdje je docent Vinko Paulić na stablu ginka demonstrirao kako upotrebom arborikulturnih dijagnostičkih instrumenata ispitati zdravstveno stanje stabla, o čemu detaljnije pišemo na 11. stranici.

Ivan Alilović
Proslavljeni osječki gimnastičar Robert Seligman zasadio je klon hrasta Juliusa na Trgu bana Josipa Jelačića
1400 STABALA
U Osijeku je, prema onome što nam je rekla Jasenka Vizentaner, ove godine zasađeno oko 1400 stabala. Zaključno s prošlim mjesecom, uklonjeno je 307 stabala, no kako razdoblje sječe tek počinje, pretpostavlja da će se do kraja godine ta brojka povećati na 400 do 500 stabala.
Možda ste propustili...