Osijek
PRVI STRUČNI SKUP O URBANOM ŠUMARSTVU

Grad Osijek dobiva klonove Gupčeve lipe i hrasta Julijus
Objavljeno 14. studenog, 2019.

U Osijeku će se u petak, 15. studenoga, održati Prvi hrvatski stručni skup o urbanom šumarstvu, u organizaciji Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskih šuma d.o.o. i Grada Osijeka, uz suorganizaciju najvažnijih šumarskih tvrtki, institucija i udruga iz Hrvatske.

Na skupu će stručnjaci iz urbanog šumarstva predstaviti svoje tvrtke, institucije i udruge te raspravljati o stanju urbanog šumarstva u Hrvatskoj na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, kao i o trendovima u urbanom šumarstvu u Europi i svijetu.

Stručnom skupu prethodit će terenska nastava studenata Šumarskog fakulteta, koji će u četvrtak, 14. studenoga, predvođeni prof. dr. sc. Ivicom Tikvićem, u suradnji s domaćinima, među kojima će se naći i poznata sportska lica, obogatiti osječki fond stabala.

- Zahvaljujući profesoru Tikviću i njegovim studentima dobit ćemo tri nove brendirane hortikulturne točke u gradu Osijeku. Jedna je klon Gupčeve lipe, koju će preko puta Ekonomskog fakulteta na Gajevom trgu zasaditi David Šajn, druga je klon hrasta Julijusa iz Siska, koji će posaditi Robert Seligman na trgu Josipa Bana Jelečića u Donjem gradu, a treći je hrast podrijetlom iz jedine prašume u Republici Hrvatskoj, iz okolice općine Stara Gradiška, koja je zaštićeni rezervat šumske vegetacije, koji će biti zasađen na Vijencu Ivana Meštrovića. Osim toga, studenti će zasaditi i 20 stabala običnog koprivića uz sveučilišni kampus u Svačićevoj ulici - poručio je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota, ne propustivši zahvaliti profesoru Tikviću što već drugu godinu zaredom sa svojim studentima održava terensku nastavu u Osijeku.

Profesor Tikvić i njegovi studenti već su nekoliko puta bili gosti Osijeka. Posljednji put prilikom otvaranja Sakuntalina parka, kada su obišli i druge osječke parkove.

- U sklopu terenske nastave iz urbanog šumarstva obilazimo većinu Hrvatske, no ovdje smo najbolje primljeni, pokazalo se da imamo jako dobru suradnju s kolegicom Jasenkom Vizentaner iz Odjela za komunalno gospodarstvo Grada Osijeka te veliku podršku gradonačelnika i njegovih suradnika - rekao je prof. Tikvić, dodavši da će terenskim aktivnostima, koje je spomenuo zamjenik gradonačelnika, pridodati i neke druge.

- Predvidjeli smo uređenje urbane šume na lijevoj obali Drave, koju će studenti očistiti i urediti te razgovarati o mogućnostima njezina daljnjeg unaprjeđenja, a tu je i izbor najljepšeg drvoreda i urbane šume na području Osječko-baranjske županije. I. Alilović
TRENDOVI U ŠUMARSTVU
Razvoj urbanog šumarstva u Hrvatskoj zauzima centralno mjesto osječkog stručnog skupa.

- U Europi danas 70 posto stanovništva živi u gradovima, a i gradsko stanovništvo želi imati nekakav kontakt s prirodom, bez obzira na to je li to jedna biljka, stablo, skupina stabala, drvoreda, parkova ili urbanih šuma, i mi tome želimo pripomoći. U Hrvatskoj već postoje tvrtke koje se bave urbanim šumarstvom, stoga želimo vidjeti koje su perspektive za naše studente, ali i za nas profesore i znanstvenike.

U SAD-u je urbano šumarstvo razvijeno prije 50-60 godina, a Europa je kasnila u tome, skupovi o urbanom šumarstvu organiziraju se tek posljednjih 20-ak godina. U Hrvatskoj od 2005. godine imamo studij urbanog šumarstva, a od 2008. godine prve magistre urbanog šumarstva. U Osijeku ćemo imati ekskluzivnu prezentaciju jednog kolege, urbanog šumara, čija je tvrtka u konkurenciji 80 drugih tvrtki bila među sedam onih koje su dobile licencu za održavanje veteranskih stabala - najavljuje prof. Tikvić.
Najčitanije iz rubrike