Osijek
NAGRAĐIVANI DOKUMENTARAC

Premijera “Susjeda” 19. 11. u kinu Urania
Objavljeno 11. studenog, 2019.
Dokumentarni film "Susjedi" bit će premijerno prikazan u Osijeku u utorak (19. studenoga) u kinu Urania s početkom u 17 sati. Projekciji će nazočiti redatelj i producent filma Tomislav Žaja te direktor fotografije Jasenko Rasol. Nakon filma slijedi razgovor s autorom i rasprava o temi deinstitucionalizacije, inkluzije i prava osoba sa psihosocijalnim teškoćama.

Film "Susjedi" sniman je u Osijeku od 2014. do 2016. godine, a svjetsku je premijeru imao ove godine na međunarodnom festivalu ZagrebDox 2019, gdje je osvojio nagradu publike za najbolji film festivala. Nakon toga prikazan je na dvadesetak svjetskih festivala na kojima je osvojio brojne nagrade i priznanja.

Riječ je o promatračkom dokumentarcu o ljudima s mentalnim bolestima koji napuštaju instituciju i nakon desetljeća provedenih u izolaciji nastoje iznova sastaviti komadiće svojih razorenih života. Pratimo život ovih ljudi u instituciji, a potom ih nastavljamo pratiti u intimnim dramama kroz koje prolaze kada dobiju slobodu, te u njihovim nastojanjima da pronađu svoje mjesto pod suncem. I.R.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike