Svijet
NASILJE U BOLIVIJI

Sukobljavaju se pristaše i protivnici Eva Moralesa
Objavljeno 23. listopada, 2019.
Bolivijsko izborno povjerenstvo objavilo je nove podatke u ponedjeljak kasno navečer prema kojima aktualni predsjednik Evo Morales ima dovoljno glasova za pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora, što je izazvalo sukobe na ulicama i tvrdnje oporbe o prijevari.


Povjerenstvo je zaustavilo preliminarno prebrojavanje glasova u nedjelju kada su rezultati pokazivali da će se održati drugi krug izbora. Iznenadna pauza izazvala je zabrinutost izbornih promatrača i stranih vlada zbog mogućeg namještanja glasova.


U trenutku prestanka objavljivanja rezultata Morales je imao 45,3 posto, a protukandidat Carlos Mesa 38,2 posto. Prema bolivijskom zakonu za pobjedu u prvom krugu potrebno je više od 40 posto glasova i 10 posto više od prvog sljedećeg kandidata. Nakon 24 sata pauze nastavljeno je prebrojavanje glasova i objavljeni su rezultati prema kojima Morales ima 46,85 posto glasova, a Mesa 36,73. Ovakvi rezultati osiguravaju Moralesu pobjedu u prvom krugu. Dio izbornih promatrača nazvao je tu iznenadnu promjenu "drastičnom i teškom za objasniti".


"Nadamo se da će konačni rezultati odražavati volju birača izraženu na izborima", priopćila je promatračka misija Organizacije američkih država (OAS). Bijesni prosvjednici sukobili su se s policijom na ulicama prijestolnice, La Paza, a Mesa je izjavio da ne priznaje te rezultate i nazvao ih je "sramotnima". "Vjerujemo da ih građani neće prihvatiti", rekao je Mesa novinarima u Santa Cruzu. "Ova vlada stvorila je nemoguću situaciju. To je ismijavanje izbora." Dan ranije Mesa je slavio ulazak u drugi krug nakon službenog prebrojavanja gotovo 84 posto glasova koje je pokazalo da Morales nema dovoljno glasova da bi izbjegao drugi krug.
Morales, koji je osvojio svoja prijašnja tri mandata s čvrstom većinom, ustvrdio je u nedjelju navečer da će dobiti dovoljno glasova s ruralnih područja za pobjedu u prvom krugu. Prosvjednici su u ponedjeljak navečer zapalili prostorije izbornog povjerenstva u gradovima Sucre i Potosi, a u La Pazu su se sukobili s policijom. Skupine Moralesovih protivnika i pristaša sukobljavale su se diljem zemlje. H
Možda ste propustili...

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor

Najčitanije iz rubrike