Svijet
IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor
Objavljeno 17. travnja, 2024.
Iran će odgovoriti na bilo kakve postupke protiv njegovih interesa, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi, prenosi agencija ISNA, dan nakon što je Izrael upozorio da će odgovoriti na napad koji je Teheran izveo prošli vikend bespilotnim letjelicama i projektilima.

"Kategorički izjavljujemo da će i najmanje djelovanje protiv iranskih interesa zasigurno naići na ozbiljan, širok i bolan odgovor za bilo kojeg počinitelja", rekao je Raisi katarskom emiru, šeiku Tamim bin Hamad Al Taniju. Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani je na državnoj televiziji kasno u ponedjeljak rekao da će do protuofenzive Teherana, nakon bilo kakvog izraelskog odgovora, doći u "roku od nekoliko sekundi s obzirom na to da Iran neće čekati 12 dana da reagira". Izraelski vojni vrh je pak upozorio da će odgovoriti na iranski napad, pokrenut kao odgovor na izraelski zračni napad na veleposlanstvo Irana u Damasku. Međunarodna zajednica poziva na smirivanje situacije.

Direktor UN-ove Međunarodne agencije za nuklearni nadzor (IAEA) Rafael Grossi je u sjedištu UN-a rekao je da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja. Kaže da je Iran u nedjelju zatvorio svoja nuklearna postrojenja "zbog sigurnosnih razloga", a ponovno su se otvorila u ponedjeljak, no nakratko je zaustavio rad inspektora IAEA-e "dok se situacija posve ne smiri". Grossi kaže da ta stanka neće utjecati na aktivnosti inspekcija, a trebali su s radom nastaviti u utorak. Upitan o potencijalnim napadima Izraela na ta postrojenja, kaže da je "uvijek zabrinut oko te mogućnosti" i poziva na "ekstremnu suzdržanost". IAEA kontinuirano pregledava glavna iranska nuklearna postrojenja. Iran i dalje tvrdi da taj program nije u vojne svrhe, u što Zapad sumnja.

Ministar vanjskih poslova Izraela Israel Katz poziva države da uvedu sankcije na iranski raketni program i proglase njihovu Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom. "Uz vojni odgovor na ispaljivanje projektila i bespilotnih letjelica, vodim diplomatski napad na Iran", poručuje Katz na društvenim mrežama. Kaže da je poslao pisma u 32 zemlje i razgovarao s mnogim kolegama, pozivajući ih da uvedu takve sankcije, "kao način da zaustave i oslabe Iran". "Moramo ih zaustaviti sada, prije nego što bude prekasno", smatra. H/I.B.
Možda ste propustili...

TENZIJE NAKON REZOLUCIJE O SREBRENICI

SAD: Dodik na opasnom putu, zastrašuje javnost

PAPUA NOVA GVINEJA:

U odronu stotinjak mrtvih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana