Svijet
NJEMAČKA PREDLAŽE UVOĐENJE SIGURNOSNE ZONE

Erdogan odbacio prijedlog o produljenju primirja u Siriji
Objavljeno 23. listopada, 2019.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbacio je u utorak prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona iznesenog dan prije u razgovoru s ruskim predsjednikom o "produljenju prekida vatre" u Siriji.


Macron je važnost produljenja prekida vatre na sjeveroistoku Sirije, koji istječe u utorak navečer, iznio u telefonskom razgovoru s Vladimirom Putinom, ali Erdogan tvrdi da nije primio takav prijedlog. "Macron se sastaje s teroristima i izabrao je taj način da bi nam prenio prijedlog terorista", kazao je Erdogan. Također je upozorio da će se ofenziva nastaviti s još "većom odlučnošću" ako se kurdske snage ne povuku do 22 sata prema lokalnom vremenu (utorak u 19 sati po GMT-u).


"Primirje završava u 22 sata. Ako obećanja koja su nam dali Amerikanci ne budu ispunjena, operacija će se nastaviti s još većom odlučnošću", upozorio je Erdogan prije puta u Rusiju na ključni susret s Putinom. Erdogan je potvrdio da se do sada između 700 i 800 kurdskih boraca povuklo iz "zone sigurnosti", koju Turska želi uspostaviti uzduž granice sa Sirijom kako bi se razdvojila od područja koja, kako tvrdi Ankara, drže teroristi. Prema njegovoj procjeni, to područje još mora napustiti oko 1300 kurdskih boraca, pripadnika narodne milicije YPG. "Pomno to pratimo. Proces neće biti dovršen bez potpunog povlačenja kurdskih snaga", poručio je. "Zona sigurnosti", koja će se prvo vrijeme protezati 120 kilometara, od Ras al-Aina do Tal Abyada, povećat će se na 444 kilometra dužine, od Jarablousa do iračke granice, poručio je Erdogan. Erdogan je najavio da će s Putinom razgovarati o sudbini gradova u sjeveroistočnoj Siriji u koje su nedavno ušle snage sirijske vlade. "Mi ćemo o tome detaljno razgovarati s Putinom", kazao je.
U međuvremenu njemačka ministrica obrane i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer najavila je početkom tjedna da će predložiti uvođenje sigurnosne zone na sjeveru Sirije koju bi kontrolirale međunarodne snage, a taj je prijedlog odmah naišao na brojne kritike u Njemačkoj. "Odlučujuće je pitanje zašto bi Rusija, nakon što se SAD odlučio povući, sada dopustila zapadnim postrojbama ulazak na sjever Sirije‘‘, rekao je vanjskopolitički glasnogovornik koalicijskog partnera u vladi, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), Nils Schmid. H
Nils Schmid

vanjskopolitički glasnogovornik njemačkog SPD-a

"Odlučujuće je pitanje zašto bi Rusija, nakon što se SAD odlučio povući, sada dopustila zapadnim postrojbama ulazak na sjever Sirije.‘‘
Možda ste propustili...

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike