Osijek
BIZARNOST U DJEČJEM VRTIĆU OSIJEK

Skandalozno: Turisti dolaze gledati djecu, pa uplaćuju priloge?!
Objavljeno 3. listopada, 2019.
“Dajte svoju djecu u turističke letke, našu nećete”, poručuju ogorčeni roditelji koji traže odgovore od nadležnih

Priča je nevjerojatna i pomalo zastrašujuća. Djeca nam kažu da u Dječji vrtić "Mak" dolaze skupine stranih turista s kruzera ograniziranim prijevozom do vrtića, promatraju aktivnosti djece te potom, navodno, uplaćuju dobrovoljne priloge. Djeca kažu da su to stariji ljudi. Postavlja se pitanje imaju li ti ljudi dozvolu za boravak u vrtiću i suglasnost roditelja? Jesu li zdravi? Gdje su u cijeloj priči prava i zaštita djece? Trebaju li djeca ovoga grada biti dio gradske turističke ponude koja se naplaćuje - a i da se ne naplaćuje, bilo bi sramotno. Trebamo li dopustiti manipuliranje djecom na ovakav način? Gospodo, dajte svoju djecu u turističke letke kao ponudu, našu nećete - stoji u pismu koje je našoj redakciji uputila grupa zabrinutih roditelja osječkih vrtićaraca.

"Želimo odgovore na ova pitanja od Uprave dječjih vrtića i gradske uprave", poručuju. O svemu se, saznajemo, povela i žustra rasprava na posljednjem zasjedanju Upravnog vijeća dječjih vrtića. Navodno su grupe turista s kruzera tijekom rujna čak u pet navrata posjetile Dječji vrtić "Mak", a dolaze i u Dječji vrtić "Nevičica".

Odgovore smo potražili u ravnateljstvu Dječjeg vrtića, kao i u gradskoj upravi. No na telefonske i pisane upite, očitovanje do zaključenja ovoga broja nismo dobili. Uspjeli smo stupiti u kontakt s predsjednikom Upravnog vijeća Aleksandrom Mihajlovićem. Kaže nam kako se informacija pojavila prije nekoliko dana, i trenutačno je u fazi provjeravanja istinosti. Ništa konkretno još ne znaju.

- Istražujemo jesu li navedene informacije vjerodostojne ili nisu. Zato će na sljedećem zasjedanju Upravnog vijeća idući tjedan to biti glavna tema rasprave. Ravnateljica će tada dati podrobnije informacije u vezi s cijelom situacijom, jer sve je stiglo od roditelja, a što je nas sve jako iznenadilo - kazao nam je Mihajlović. Pitali smo ga jesu li komunicirali s dječjim vrtićima "Mak" i "Nevičica". Kaže, to se upravo radi.

- Oni se najprije o svemu moraju očitovati, pa ćemo imati više informacija. Ako je to istina, važno je znati je li obavljen roditeljski sastanak, jesu li roditelji o svemu obaviješteni i jesu li svi oni dali suglasnost. Ne mora biti ništa strašno, ali i može - kazao je Mihajlović. U Dječjem vrtiću "Mak", kažu nam, iznenađeni su reakcijom roditelja. Tvrde, razloga za zabrinutost nema.

- Istina je da turisti s kruzera dolaze u vrtić. Naime, surađujemo s američkom organizacijom Grand Circle Foundation od travnja prošle godine, a “Nevičica” od prošlog mjeseca. Procedura je išla preko Dječjih vrtića Osijek, imali smo natječaj. Ravnateljica, kao i naša pedagoginja koja ih i primi kada dođu, upoznate su sa svime. Kao i roditelji djece koji su dali suglasnost na roditeljskom sastanku. ​Djeca turistima otpjevaju nekoliko pjesmica, razmijene nekoliko riječi. Izrađujemo suvenire, kažemo im da je to za njih, oni to uzmu i kasnije na kruzeru preko fondacije uplaćuju donaciju. O iznosima ne znamo ništa, jer ništa ne dobijemo na ruke, to ide na račun Vrtića - kazali su nam u Dječjem vrtiću “Mak”, ne želeći komentirati na što se sredstva iz donacija troše.

Jasenka Pejaković
Dječji Vrtić “MAK”: MI SMO EKOVRTIĆ
“Mi smo ekovrtić. Suradnja s lokalnom zajednicom takoreći nam je uvjet za ekoprogram. Tko god s nama želi surađivati, družiti se, to bismo trebali ispoštovati. S američkom ogranizacijom ukazala nam se prilika, roditelji su to pozdravili, i ne vidimo u čemu je problem. Turisti kada dođu s vodičima, zadrže se oko pola sata, budu u prizemlju, obiđu dvije prostorije u kojima djeca pripreme radionice gline, kompostiranja, a neke se odvijaju i u dvorištu. Među turistima ima i prosvjetara i odgojitelja. Fotografiranje je zabranjeno, i oni to poštuju”, kažu u Dječjem vrtiću “Mak”.
Možda ste propustili...

TRAVANJ PROTEKAO U ZNAKU DJEČJE KNJIGE

Andersenove bajke ne blijede

VIDIMO SE KOD ŠKOLJKE!

Prve subote svi putevi vode na Sajam

Najčitanije iz rubrike