Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Nastavlja se borba za preuzimanje Kraša
Objavljeno 25. rujna, 2019.
Zanimljiva transakcija dogodila se kada je vlasnika promijenilo 206.681 dionica Spačva d.d. prema prosječnoj cijeni od 20,85 kuna

Borba za preuzimanje Kraša nastavila se i prošloga tjedna. To je dovelo do eksplozije rasta trgovanja na domaćem tržištu kapitala koje je gotovo zaboravilo kako izgleda kada se jednom dionicom ostvari više od 150 milijuna kuna tjednog prometa.Ukupan redovni tjedni promet iznosio je 223,8 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 210,2 milijuna kuna i obveznicama 13,6 milijuna kuna prometa. Prosječan dnevni promet dionicama iznosio je 42,0 milijuna kuna, što je tri puta više nego tjedan ranije. Na početku tjedna cijene dionica su porasle, a sve se vrtjelo oko vrijednosnice Kraša. U ponedjeljak se na Zagrebačkoj burzi protrgovalo s 47,2 milijuna kuna, od čega na dionice Kraš otpada 38,0 milijuna. Povećani prometi podigli su Crobex na 1895 bodova (rast za 0,6 %). Utorak je donio nastavak trgovanja, dnevni promet iznosio je 21,3 milijuna kuna, a dionicama Kraša ostvarilo se 13,6 milijuna kuna, pri čemu se indeks Crobex spustio na 1885 bodova (pad za 0,5 %). Ulagači su tada saznali tko je "misteriozni kupac” dionica Kraša pod skrbničkim računom Raiffeisen Bank. Riječ je o ciparskoj tvrtki Kappa Star Limited, koja prema spekulacijama kupuje vrijednosnice za fond MID Europa s portfeljom većim od 5,2 milijarde eura, i koji je stekao većinsko vlasništvo u tvrtki Mlinar, a ranije je pokazivao zanimanje za hrvatske konditorske industrije. Kappa Star Limited u ponedjeljak je prešla prag od 5,0 % vlasničke strukture Kraša.

Nepoznati kupac
Među top 10 vlasnika Kraša potiho se probio nepoznati kupac skriven iza skrbničkog računa Zagrebačke banke. On je počeo kupovati i podebljavati svoj račun dionicama Kraša. Je li riječ o investitoru pomagaču Kappa Star Limitedu, ili se indirektno svrstao na stranu Mesne industrije Braća Pivac? Trezorski račun stekao je u utorak 829 dionica Kraša, premda se po zakonu u vrijeme objave javne ponude to ne bi smjelo raditi, jer izravno utječe na odnos glasačkih prava. Ovo pokazuju koliko se užarila borba oko preuzimanja Kraša. Skrbnički računi Raiffeisen Bank i Zagrebačke banke trgovali su dionicama Kraša u srijedu kada se tom vrijednosnicom ostvarilo 52,7, milijuna kuna prometa. Raiffeisen skrbnički račun je u srijedu stekao dionice Kraša u vrijednosti od 32,6 i skrbnički račun Zagrebačke banke od 8,6 milijuna kuna. Zaključna cijena dionice Kraš dohvatila je u srijedu 820,00 kn (rast za 16,3 %), a indeks Crobex povećao se na 1893 boda (rast za 0,4 %). Žešća borba za dionice Kraša odvijala se u četvrtak. Redovni dnevni promet iznosio je 61,0 milijun kuna, a dionicama Kraša ostvarilo se 53,3 milijuna kuna uz povećanje cijene na 900,00 kn (dnevni rast za 9,8 %). Crobex je povećan u četvrtak za 0,2 % na 1897 bodova. Ulagači se pitaju zašto Kappa Star Limited žuri s kupovanjem dionica Kraš i plaća ih "ne pitajući za cijenu”. Odgovor se krije u stjecanju prednosti tko će pred dioničare Kraša prvi izići s obvezujućom ponudom. Mesna industrija Braća Pivac i Kraš-ESOP ne mogu izići s obvezujućom zajedničkom ponudom dok se ne održi skupština Kraš-ESOP. Članovi ESOP programa donijet će na skupštini odluku hoće li prihvatiti zajedničko djelovanje s MI Braća Pivac u preuzimanju tvrtke ili ne.

Zajedničko djelovanje
Ako Kappa Star Limited prije 30. rujna sam, ili u zajedničkom odnosu djelovanja dođe do udjela od 25,0 % plus jedna dionica, tada prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društva mora podnijeti obvezujuću ponudu za preuzimanje dionica ostalih dioničara prema najvišoj cijeni po kojoj je stekao dionice unutar godinu dana. To im stvara prednost u odnosu na MI Braća Pivac, jer mogu utjecati na odluku skupštine Kraš-ESOP. Kappa Star Limited 18. rujna na skrbničkom je računu imao 131.127 dionica (8,75 % vlasništva), a skrbnički račun Zagrebačke banke 28.304 dionice (1,89 % vlasništva). Zajedničkim djelovanjem ova dva skrbnička računa u srijedu su imali zajedno 10,64 % vlasništva.
Pridodaju li se tomu dionice Kraša stečene u četvrtak i petak, moglo se pretpostaviti kako bi zajednički ovladali s više od 15 % vlasništva Kraša. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1899 bodova. Najznačajnije povećanje zabilježile su dionice Kraša kojima je cijena porasla za 41,7 % sa 600,00 na 850,00 kn. Dionica Kraš ostala je u središtu pozornosti po ostvarenom prometu i po tjednom rastu cijene koja je u petak zaustavljena na 850,00 kn.
Prema pisanju Hine, Kappa Star Limited jučer je putem Zagrebačke burze i službeno objavila da je prošlog tjedna prešla prag od 10 % odnosno da drži 12,45 % dionica Kraša. Kupnjom ovih dionica19. rujna prešla je prag od 10 % odnosno s tim datumom na skrbničkom računu kod Raiffeisen bank Austria drži ukupno 186.653 dionice ili 12,455 % dionica Kraša.
Zanimljiva transakcija dogodila se u petak na OTC tržištu kada je vlasnika promijenilo 206.681 dionica Spačva d.d. po prosječnoj cijeni 20,85 kn uz ostvarenih 4,3 milijuna kuna prometa. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje državnih obveznica smanjila se u petak na 116,94 bodova (tjedni pad za 0,05 %). Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić
 
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike