Sport
OSJEČANI MLAĐESENIORSKI VICEPRVACI EUROPE

Četverac od razočaranja na Floridi do srebra u Grčkoj
Objavljeno 9. rujna, 2019.
Ispred hrvatske posade bili su samo Rumunji, srebrni s nedavnog SP-a za seniore u Linzu

Velika su međunarodna veslačka natjecanja za 2019. gotova, a udarni trojac osječkog Iktusa, Anton i Patrik Lončarić te Ivan Ante Grgić, završio je sezonu na najljepši mogući način. S medaljom na velikom natjecanju. Hrvatski četverac bez kormilara u kojem su veslali Lončarići i Grgić te Puljanin Fabio Ipsa osvojio je srebrnu medalju na Europskom prvenstvu za mlađe seniore (U-23) koje se održavalo u grčkoj Ioannini.

S medaljom se kući vraća hrvatski muški "četverac bez", ali ženski četverac u sastavu Izabela Krakić, Ivana Jurković, Josipa Jurković i Bruna Milinović, koje su se također okitile srebrom.

U turbulentnoj sezoni u kojoj su mijenjali posade, imali velika očekivanja, pa doživjeli razočaranja, najperspektivniji hrvatski veslači, braća Lončarići, ipak su osvojila medalju na velikom natjecanju. U mlađeseniorskom uzrastu s prijateljima Grgićem i Ipsom. U grčkom A finalu ispred njih je bila samo starija i iskusnija posada Rumunjske (Tiganescu, Semciuc, Berariu, Pascari), koja je nedavno na Svjetskom prvenstvu u Linzu za seniore osvojila srebro i vizirala put na Olimpijske igre u Tokiju. Imati Rumunje ispred i sve ostale iza sebe, veliki je uspjeh za hrvatsko veslanje. Osječko-pulski četverac sjajno je odradio EURO U-23, u kvalifikacijskoj utrci također su bili drugi iza Rumunja te su automatski ušli u A finale gdje su na cilj stigli drugi s vremenom 6.05,93 minute. Malo sporije startali su i nakon 500 metara bili treći iza Rumunjske i Švicarske. No od polovine staze hrvatska posada je malo ubrzala i probili se na drugu poziciju koju su zadržali do cilja. Zlatni su bili Rumunji (5:58.79), a na trećem mjestu su završili Švicarci (6:06.96). Zatim su kroz cilj prošli Švedska, Njemačka i Litva.

Nakon svjetskog mlađeseniorskog prvenstva na Floridi, gdje su otišli nepripremljeni i nespremni pa zauzeli deseto mjesto, hrvatski četverac pod vodstvom trenerice Jasminke Kraljević-Čolić uspio je dići formu i u Grčkoj doveslati do srebra.

Ivana Liović
MIHOLJSKA REGATA u OSIJEKU 29. RUJNA
U osječkom Veslačkom klubu Iktus dogovoreno je kako će se tradicionalna Miholjska regata na rijeci Dravi u Osijeku održati 29. rujna. Kao i proteklih godina i ovoga rujna očekuje se veliki broj veslačica i veslača iz prijateljskih klubova Iktusa, ne samo iz Hrvatske, nego i susjedne Mađarske, Srbije i Slovenije. Ove će godine natjecanja na Dravi krenuti nešto ranije, već od od 9.30 sati, a natjecanja će trajati do popodnevnih sati. Nakon svake utrke bit će organizirana podjela medalja, čim osvajači napuste stazu i spreme čamce.

Veslačka Miholjska regata tradicija je koja se godinama njeguje u Osijeku i redovito se na njoj pojavi 200-injak natjecatelja iz naše države, ali i najbližeg nam susjedstva. Ujedno, Miholjskom regatom spušta se zavjesa na još jednu veslačku sezonu Iktusa, koja nije bila uspješna kao nekih prijašnjih godina, ali ne može se reći ni da je bila posve loša. Uostalom, osječki tercet Lončarići i Grgić danas kući stiže s naslovom europskih mlađeseniorskih viceprvaka Europe.
Najčitanije iz rubrike