Svijet
NAKON ŠTO JE PREMIJER PODNIO OSTAVKU

Talijanski predsjednik pokušat će pronaći izlazak iz krize
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
Talijanski predsjednik Sergio Mattarella počeo je u srijedu razgovore sa strankama o načinu izlaska iz političke krize, nakon što je u utorak predsjednik vlade Giuseppe Conte podnio ostavku.


Conte je, u govoru održanom u Senatu, u utorak kazao da rad njegove vlade "ovdje završava" zbog razilaženja s čelnikom Lige, potpredsjednikom vlade i ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem.


Optužio je Salvinija da je potopio koaliciju i stavio u opasnost gospodarstvo zbog vlastitih interesa i političkih dobitaka.


Salvini je 8. kolovoza raskinuo savez svoje stranke i M5S. Rekavši da je umoran od svađe sa saveznikom, s kojim se napose sporio zbog velikih projekata kao što je gradnja brze željezničke pruge Lyon-Torino, objavio je da više nema većinu i zatražio raspisivanje izbora već najesen, oslanjajući se na popularnost u anketama (36 do 38 posto potpore).


Mattarella konzultacije počinje u srijedu, i one bi trebale trajati najmanje do četvrtka poslijepodne, objavio je ured talijanskog predsjednika. Na njima će Mattarella pokušati utvrditi ima li izgleda za sastavljanje nove vlade ili će morati sazvati prijevremene izbore, tri i pol godine prije nego što bi se trebali održati oni redovni. Contijevom ostavkom Italija je ostala bez vlade i ušla u razdoblje neizvjesnosti u kojoj ključnu ulogu ima predsjednik Mattarella. Nazire se nekoliko mogućnosti, šef države mogao bi tražiti od Contea da ostane na čelu zemlje i vodi prijelaznu vladu. Političari M5S i Demokratske stranke otvoreno razgovaraju o formiranju nove koalicije koja bi Ligu stavila u oporbu i dala Italiji više centrističku, proeuropsku vladu. Mattarella će se sastati sa svim parlamentarnih strankama, jednom za drugom, kako bi vidio može li biti formirana nova koalicija. Ako to ne uspje postići, raspustit će parlament, tri i pol godine prije plana, kako bi se ujesen mogli održati izbori.


Talijanska Demokratska stranka lijevog centra otvorena je za pregovore o novoj vladi s populističkim Pokretom pet zvijezda. Stranka je spremna otkriti postoje li uvjeti za "vladu promjene", rekao je čelnik Demokratske stranke Nicola Zingaretti.
Salvini je rekao u utorak da će predsjedniku ponoviti da želi nove izbore te je optužio druge stranke da žele sklopiti dogovor jer se boje novih izbora. H
Nicola Zingaretti.

čelnik Demokratske stranke

Talijanska Demokratska stranka lijevog centra otvorena je za pregovore o novoj vladi s populističkim Pokretom pet zvijezda. Stranka je spremna otkriti postoje li uvjeti za vladu promjene.
Možda ste propustili...